Studimi shkencor shpjegon pse ka më shumë vdekje nga coronavirusi në Evropë dhe SHBA sesa në Azi

0
33
blank
Gjigandi

Coronavirusi mund të shkaktojë mpiksje vdekjeprurëse të gjakut, siç zbulohet nga një studim i mjekëve irlandezë. Në punë, ata zbuluan se infeksioni mund të shkaktojë “qindra bllokime të vogla” në mushkëri, dhe këto mpiksje mund të dëmtojnë funksionin e mushkërive.

Hetimi, i udhëhequr nga James O’Donnell, një hematolog konsulent në Qendrën Kombëtare të Koagulimit në Spitalin St James, Dublin, tha që mpiksja e gjakut ka të ngjarë të jetë përgjegjës për një “numër të madh” të vdekjeve nga coronavirus, edhe pasi një pacient të jetë larguar nga spitali.

Studimi thekson këto rreziqe dhe shpjegon se etnia luan një rol të rëndësishëm në efektet e koagulimit të gjakut. Kinezët kanë një rrezik më të ulët të mpiksjes së gjakut në përgjithësi, ndoshta për shkak të dallimeve gjenetike.

“Etnia ka efekte të konsiderueshme në rrezikun e trombozës, me një rrezik nga tre deri në katër herë më të ulët në kinezisht në krahasim me Kaukazian dhe një rrezik dukshëm më të lartë në Afrikano-Amerikanët”, shpjegon studimi, botuar në British Journal of Hematology.

Shkalla e vdekjes për 100,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara ishte 15.27 në 24 Prill, krahasuar me vetëm 0.33 në Kinë, sipas analizave të vdekshmërisë nga Universiteti Johns Hopkins.

Hulumtimet nga Qendra Kombëtare e Koagulimit në Spitalin St James në Dublin studiuan 83 pacientë të sëmurë rëndë me COVID-19. 81% ishin kaukazianë, 12% aziatikë, 6% afrikanë dhe 1% hispanikë. Pacientët ishin, mesatarisht, 64-vjeç, dhe 80% kishin probleme themelore shëndetësore. Më shumë se një e katërta (27%) u pranuan në kujdesin intensiv gjatë sëmundjes së tyre. Në kohën e publikimit, 60% ishin shëruar dhe 15.7% e pacientëve kishin vdekur.

Shkencëtarët sugjerojnë që koagulimi jonormal i gjakut ndodh në mushkër.

“Gjetjet tona të reja tregojnë se COVID-19 është e lidhur me një lloj unik të çrregullimit të koagulimit të gjakut që është i përqendruar kryesisht në mushkëri”.tha autori, profesori James O’Donnell. “Kjo padyshim kontribuon në nivelet e larta të vdekshmërisë që shihet te pacientët me COVID-19”.

Autorët e artikullit thanë se nuk është e qartë se si virusi çon në mpiksjen e gjakut, por një teori bazohet në receptorët ACE2. Për receptorët ACE2 është thënë se funksionojnë si porta hyrëse e coronavirusit në trup dhe “lehtësojnë” infeksionin.

Jamie Garfield, pulmonologe në Spitalin Universitar Temple në Filadelfia që kujdeset për një pacient COVID-19, i tha revistës Science se kjo (mpiksja e gjakut) ishte “ndoshta” arsyeja e vërtetë për shumë vdekje nga coronavirusi.

Edhe pse ky studim u përqëndrua kryesisht në mpiksjen në mushkëri, bllokimet pranë zemrës mund të çojnë në një sulm në zemër, një tjetër shkak i zakonshëm i vdekjes tek njerëzit e infektuar.

Për shembull, 38% e pacientëve holandezë në kujdesin intensiv kishin mpiksje gjaku, sipas një studimi të 10 prillit të botuar në Thrombosis Research.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu