Kërpudhat mbrojnë trurin e të rriturve nga rënia njohëse dhe duhen vetëm disa gramë në ditë për të provuar këto përfitime. Zbulimi i Universitetit Kombëtar të Singaporit tregon se si këto ushqime kanë efekte pozitive në trurin tone.
Sipas të dhënave të mbledhura nga studiuesit, rreth 150 gram kërpudha në ditë janë të mjaftueshme për të zvogëluar rrezikun e dëmtimeve konjitive, të njohura si Mild Cognitive Impairment (MCI), me 50%.
Studiuesit pohojnë se ergotionein në kërpudha është përgjegjës për efektet pozitive në tru. Kjo përbërje ka veti antioksiduese dhe qenia njerëzore nuk është në gjendje ta prodhojë atë, por mund të merret vetëm përmes ushqimeve të caktuara, të tilla si kërpudhat e clipboard, por edhe mëlçisë, fasulet dhe krundet.
Testet e kryera treguan se, me të njëjtën moshë dhe gjendje shëndetësore, subjektet me MCI treguan nivele dukshëm më të ulëta të ergotionein sesa ato të shëndetshme. Sidoqoftë, të tjerët mund të jenë përbërjet e pranishme në kërpudhat që kontribuojnë në gjendjen e shëndetit të trurit që mund të mbrojnë neurodegjenerimin duke penguar prodhimin e beta-amilloidit dhe proteinës Tau të përfshirë në sëmundjen e Alzheimerit.
Kur flasim për dëmtime konjitive, dëmtim njohës (MCI), ne po i referohemi një gjendje tranzicioni midis funksionit normal të trurit dhe çrregullimit neurokognitiv të dëmtuar. Vuajtësit ndonjëherë mund të humbasin kujtesën e tyre ose të tregojnë aftësi të të folurit, vëmendjen dhe përqëndrimin. Kjo gjendje, sidoqoftë, nuk e kufizon jetën e përditshme, siç ndodh me ata që vuajnë nga demenca ose sëmundja e Alzheimerit.