​Çfarë do të ndodhë sikur të mos gjendet vaksina kundër koronavirusit?

0
36
blank
Gjigandi

Ndërsa shtete të tëra janë në karantinë dhe miliarda njerëz po humbin mjetet për jetesën e tyre, ekspertët po parashikojnë një veprim që do t’i jepte fund pandemisë së koronavirusit – gjetja e një vaksine.

Por ekziston një mundësi tjetër, ‘më e zezë’ që vaksina të mos zhvillohet kurrë. Në një përfundim të tillë, shpresat e publikut zhduken ndërsa zgjidhjet e ndryshme të propozuara shemben para pengesës së fundit, transmeton CNN.

Në vend që të shpëtojnë nga COVID-19, shoqëritë do të duhet të mësojnë të jetojnë me të. Qytetet do të hapeshin ngadalë dhe disa liri do të ktheheshin ngadalë, por me një ngushticë shumë të shkurtër, duke ndjekur rekomandimet e ekspertëve.

Testimi dhe monitorimi fizik do të bëhen pjesë afatshkurtër e jetës sonë, por në shumë vende udhëzime për izolim të papritur mund të shfaqen në çdo kohë. Trajtimi do të vazhdojë të zbatohet dhe shpërthimet e sëmundjeve do të vazhdojnë të ndodhin çdo vit ndërsa numri i të vdekurve global vazhdon të rritet.

Mundësia e një skenari të tillë rrallë do të pranohen publikisht nga politikanët. Ata më mirë do të flisnin me optimizëm për gjykimet njerëzore për të gjetur një vaksinë së shpejti. Por kjo mundësi është marrë shumë seriozisht nga shumë ekspertë, sepse ka ndodhur më parë.

“Ka disa viruse për të cilat ende nuk kemi vaksina. Ne nuk mund të supozojmë absolutisht se vaksina do të ndodhë ose, nëse ndodh, do të kalojë të gjitha testet e efikasitetit dhe sigurisë ”, tha David Nabaro, profesor i Shëndetit Global në Kolegjin mbretëror të Londrës dhe emisar special i Organizatës Botërore të Shëndetit për COVID-19.

“Është absolutisht thelbësore që të gjitha shoqëritë të arrijnë pozicionin që ata të mund të mbrohen kundër koronavirusit si një kërcënim i vazhdueshëm dhe që ata të mund të vazhdojnë jetën e tyre shoqërore dhe aktivitetin ekonomik me virusin në mesin tonë,” tha Nabaro për CNN.

Shumica e ekspertëve janë të bindur se vaksina kundër Covid-19 përfundimisht do të gjendet, pasi ndryshe nga sëmundjet e mëparshme si HIV dhe malaria, koronavirusi nuk person shpejt mutacione.

Shumë besojnë, dhe në mesin e tyre është drejtori i Institutit Kombëtar Amerikan për alergji dhe sëmundje infektive, Anthony Fauchi, se kjo do të ndodhë brenda 12-18 muajve.

Chris Witty, këshilltari kryesor i Qeverisë britanike për shëndetin publik, është duke u përkulur për një datë të mëvonshme dhe mendon se është shumë herët të pritet një vaksinë brenda një viti.

Por edhe nëse vaksina ishte zhvilluar, do të ishte një veprim që nuk është realizuar kurrë brenda afateve të lartpërmendura.

“Asnjëherë nuk kemi qenë në gjendje ta zhvillojmë vaksinën brenda 12-18 muajve. Kjo nuk është e pamundur, por do të ishte një arritje heroike. Ne kemi nevojë për planin A dhe B ”, tha Peter Hotez, dekan i Shkollës Kombëtare të Mjekësisë Tropikale në Kolegjin Baylor në Hjuston.

Testet njerëzore tashmë kanë filluar në Oksford, Angli, pasi një vaksinë koronavirus është prodhuar nga një virus i një shimpanze. Në SHBA, një vaksinë tjetër, e zhvilluar nga Moderna, është duke u testuar.

Sidoqoftë, ajo që ngadalëson dhe shpesh pengon prodhimin e vaksinave nuk është zhvillim, por procesi i testimit, thotë Hotez, i cili ka punuar në vaksinën SARS.

“Gjëja më e vështirë për të provuar është se vaksina funksionon dhe është e sigurt”, shprehet ai.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu