Hulumtimet e fundit sugjerojnë që një përbërës i quajtur ‘sulforaphane’ mund të ketë një përfitim profilaktik dhe kurativ kundër coronavirusit.
‘Sulforaphane’ gjendet në perime si brokoli dhe lakra Kale. Te gjitarët aktivizon rrugën anti-informator Nrf2, është një agjent i fuqishëm anti-bakterial dhe ka veti anti-kancerogjene.
Karakteristikat antivirale
Studimet kanë treguar që ‘sulforaphane’ zvogëlon ngarkesën virale në hundë, nxit aktivitetin antiviral kundër virusit H1N1 dhe mund të shtypë përsëritjen e virusit të hepatitit C dhe përmes Nrf2 të pengojë infeksionin HIV të makrofagëve.
Mbrojtje për mushkëritë
‘Sulforaphane’ ka një efekt mbrojtës në mushkëri. Në një studim 12 javor në Qidong, Kinë, konsumi i ‘sulforaphane’ u shoqërua me rritje të menjëhershme dhe të qëndrueshme të sekretimit urinar të ndotësve të ajrit, benzenit 61% dhe akroleinës 23%.
Kanceri, diabeti
Shumë studime kanë sugjeruar që ‘sulforaphane’ ka një efekt lehtësues në kancer, diabet dhe çrregullime neurologjike, të gjithë janë faktorë rreziku për vdekjeve nga COVID-19.