Qelizat e grave të stresuara durojnë dhe mbijetojnë, ato të meshkujve bëjnë vetëvrasje

0
Gjigandi

I nënshtruar stresit, qelizat e burrave priren të aktivizojnë një mekanizëm vetëvrasës të quajtur apoptozë; ato të grave, nga ana tjetër, po përgatiten të përballen me “problemin” dhe të rezistojnë, duke garantuar mbijetesën.

Shkencëtarët italianë tani kanë zbuluar se është përfshirja e disa komponentëve molekularë të quajtur mikroRNA (MiRNA) që përcaktojnë këtë ndryshim, i cili luan një rol të rëndësishëm në Mjekësinë Gjinore.

Këto janë sekuenca të vogla të materialit gjenetik që rregullojnë shprehjen e gjeneve dhe për këtë arsye ndikojnë ndjeshëm në funksionin dhe “sjelljen” e qelizave. Jo rastësisht ato janë të përfshirë në patologji të shumta, nga autoimune deri te tumoret, duke kaluar nëpër infeksione.

Për të zbuluar rolin e mikroRNA në reagimin e ndryshëm ndaj stresit të qelizave mashkullore (XY) dhe femërore (XX) ishte një ekip hulumtues i udhëhequr nga shkencëtarë nga Qendra Referencë për Mjekësinë Gjinore të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë (ISS), të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegët e Departamentit të Mjekësisë Eksperimentale, Diagnostike dhe Mjekësisë së Specializuar (DIMES) në Universitetin e Bolonjës, Institutin IRCCS të Shkencave Neurologjike të Bolonjës dhe IAC (Instituti për Kompjuterikë të Aplikuar) të Këshillit Kombëtar të Studim (CNR) i Romës.

“Në përgjithësi, qelizat mashkullore (XY) i përgjigjen stresit duke kaluar në programin e vdekjes (apoptozë), një formë e vetëvrasjes qelizore të rregulluar; ndërsa qelizat femra (XX), në përgjigje të të njëjtit stres, aktivizojnë mekanizmat e mbijetesës (autofagji) dhe i rezistojnë vdekjes së qelizave “, tha bashkëautorja e studimit Paola Matarrese.

MikroRNA përgjegjëse për këto ndryshime mund të jetë ajo e quajtur miR548am-5p, të cilën shkencëtarët e gjetën të pranishëm në qelizat femra (posaçërisht në fibroblastet epidermale) në përqendrime pesë herë më të larta se ato të burrave.

“Niveli i lartë i miR548am-5p në qelizat femërore do të jetë përgjegjës për rezistencën më të madhe ndaj llojeve të ndryshme të stresit, përmes rregullimit të disa gjeneve, siç janë Bax dhe Bcl2, të përfshirë në mekanizmat e vdekjes të ndërmjetësuar nga mitokondria”, tha bashkëautorja i studimit Anna Ruggieri.

Meqenëse gjenet dhe përbërësit molekularë që rregullojnë shprehjen e tyre mund të jenë të pranishëm në sasi të konsiderueshme të ndryshme midis burrave dhe grave, autorët e hulumtimit nënvizojnë rëndësinë e trajtimit të biologjisë së dy gjinive me qasje të synuara dhe jo-gjeneruese. Duke qenë burra ose gra, për më tepër, jo vetëm që ndikon në fillimin dhe rrjedhën e sëmundjeve, por edhe në mënyrën në të cilën trupi ynë trajton.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu