Në vitet 1900, gjalpi ishte një element ushqimor dhe përdorej pothuajse në çdo recetë.
Ndërsa ju thuhet të shmangni gjalpin, hulumtimet e reja po sfidojnë këtë mit.
Shumë mjekë dhe shkencëtarë tani besojnë se nuk duhet të demonizoni yndyrnat e ngopura, gjë që është treguar se rrit kolesterolin.
Në fakt, studimet e tanishme thonë se kolesteroli është i dobishëm për shëndetin tuaj. Studiuesit shpjegojnë se është në të vërtetë e nevojshme të ndihmoni në riparimin e indeve të dëmtuara në trup.
Një studim tjetër zbuloi se shkencëtarët të cilët studiuan më parë efektet shëndetësore të gjalpit kanë bërë një gabim duke grupuar gjalpin me margarinë, e cila është një burim shumë i përpunuar i yndyrës.
Origjina e Gjalpit
Gjalpi është një produkt i qumështit që prodhohet duke thithur qumësht nga kafshë si lopët ose dhitë.
Formohet kur proteina në qumësht ndahet nga përbërësit e tjerë. Askush nuk e di saktësisht se si u zbulua gjalpi, por ka zëra se grumbullimi i parë është bërë rastësisht.
Nicole Jankowsky një historiane thotë se gjalpi u shpik kur zbuloi që qumështi në pjesën e prapme të kafshës së tij ishte bërë i fortë. Ajo shkruan se kjo ndoshta ka ndodhur sepse lëvizja e kafshës nëpër peizazhe të përafërt bëri që qumështi të zbehet.
Ndërsa shumë kanë argumentuar se gjalpi është i dëmshëm, një fondacion i quajtur Weston A. Price kishte një pamje tjetër. Fondacioni besonte se shija nuk është arsyeja e vetme për të cilën duhet të hamë gjalpë, por për shkak të përfitimeve të saj të shumta shëndetësore.
Ata e bënë të qartë qëndrimin e tyre duke botuar një raport të hulumtuar mirë më 1 janar 2000. Ky raport pretendoi se gjalpi mund të përfitojë:
Sëmundja e zemrës
Kancer
Sistemi imunitar
Artrit
Osteoporozën
Gjëndra tiroide
Shëndeti gastrointestinal
Shtimi i peshës
Rritja dhe zhvillimi i fëmijëve.