Efektet e xhinxherit në stomak, çfarë zbuluan shkencëtarët

0
Gjigandi

Xhenxhefili duket se është bërë aleati numër një i dimrit. Përdoret si një mik anti-inflamator natyral dhe një mik i përsosur i zorrëve tona, por edhe si ndihmës në rastin e gripit, kollës dhe ftohjes, xhenxhefili ka një shije pikante dhe aftësinë për të “na ngrohur nga brenda”.

Është pikërisht në këtë përfitim të fundit që përqendrohen shkencëtarët në mënyrën se si xhenxhefili ka një efekt ngrohjeje në trupin tonë.

Xhenxhefili është një bimë barishtore që ka një rizomë mishi dhe degëzohet me gjethe. Kur hamë xhenxhefil, efekti pikant që ndiejmë ka jo vetëm efekte në gjuhën tonë, por edhe në stomak dhe zorrë.

Por si na ngroh xhenxhefili? Shkencëtarët kanë menduar dhe zbuluar se kjo varet nga një rrjet “i errët” i proteinave. Le të shohim se cilat.

Për të kuptuar veprimin e xhenxhefilit, studiuesit shfrytëzuan një bazë të dhënash të proteinave dhe literaturë në lidhje me këtë temë për të kërkuar dy produkte kryesore natyrore aktive në xhenxhefil, përkatësisht 6-xhenxheol dhe 6-shogaol, dhe për të identifikuar proteinat e rregulluara nga këto komponime.

RonaTyra

Duke vepruar kështu, shkencëtarët ishin në gjendje të krijonin së bashku ndërveprimet e mundshme proteinë-proteinë për të ndërtuar një imazh të rrjeteve rregullative themelore brenda stomakut dhe zorrëve që mund t’i përgjigjen këtyre komponimeve të xhenxhefilit.

Studimi bëri që ekspertët të konkludojnë se ekzistojnë pesë procese kryesore metabolike të lidhura me efektin e ngrohjes së xhenxhefilit dhe, dy komponimet kryesore bio-aktive duket se kanë efekte rregullatore në trifosfatin adenozinë, glukogjenin, glikolipidet, acidet yndyrore.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu