“Nuk jam shëndoshur, thjesht ndihem pak e fryrë”! Kush nga ne nuk ka pasur në jetë një mik apo mikeshë që me këtë shprehje justifikon mbipeshën? Nganjëherë kjo thuhet si justifikim pas një serie vaktesh të bollshme, që shpesh shkaktojnë enjtje.
Por, një dietë me nivel kripe të ulët është e mjaftueshme për të humbur peshë. Jo vetëm për të veshur një palë xhinse të një numri më të vogël, por edhe për arsye të rëndësishme në lidhje me shëndetin tonë. Dieta e natriumit dihet të jetë një dietë pa kripë. Mjekët dhe nutricionistët rekomandojnë gjithmonë përdorimin e paktë të kripës, por jo ta eliminoni atë plotësisht, sepse në dozën e duhur, natriumi ndihmon në rregullimin e lëngjeve, funksionet e transmetimit të impulsit nervor, ndihmon kontraktimet e muskujve të domosdoshëm për operacion, etj. Sidoqoftë, për shumë njerëz është e vështirë të zvogëlohet konsumi i saj, pasi kripa i jep shije çdo recete. Fatkeqësisht, ka edhe njerëz që besojnë se kripa bën shumë mirë. Në realitet, shija e kripës është zbuluar shumë vite të shkuara kur u ndje nevoja për të ruajtur ushqimin, në mungesë të frigoriferëve. Dhe pasi hiqej kripa, mishi apo peshku kishin sërish shijen e kripës që mbetej në të dhe të gjithë e shijonin ushqimin. Por të themi se si në Italinë e Jugut është e shijshme diçka shumë e kripur, kjo nuk është e saktë. Kripa ndonjëherë mbulon aromën.
“Dieta hipospodike, para së gjithash, është e domosdoshme për ata që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut”, thekson biologia Giulia Vincenzo. “Kur ka shumë natrium në gjak, trupi kërkon që lëngjet të ulin lartësinë e tij në nivelin e duhur; do të thotë që, duke menduar venat si tuba, sa më shumë ujë të kalojë, aq më shumë ata janë nën presion. Pastaj, sqarojmë se edhe nëse sasia e kripës zvogëlohet në dietat e dobësimit, nuk është se ju bën të humbisni peshë direkt. Sidoqoftë, mund t’ju bëjë të dobësoheni disi sepse sasia e ujit është zvogëluar. Ky është kontrasti klasik i mbajtjes së ujit: nëse jeni në dietë dhe hani më pak, por keni rritje të konsumit të kripës, rezultatet janë të ngadalta për tu shfaqur dhe ekziston rreziku i humbjes së entuziazmit, ndërsa zhgënjimi vjen brenda. Edhe kur dëshironi të zvogëloni celulitin, dieta hipospodike është e dobishme sepse ngecja e lëngjeve në këtë inflamacion të indeve zvogëlohet”.
Por si të përdorim pak kripë? Ulja e konsumit të kripës nuk duhet të jetë torturë. Ne duhet të vazhdojmë të shijojmë ushqimin duke zvogëluar konsumin e saj gradualisht dhe të mësojmë të përmirësojmë aromat me metoda alternative. Pas një kohe të shkurtër, qiellza jonë do të mësohet me të, duke ngrënë në shtëpinë e të tjerëve do të duket gjithçka e kripur. Ju mund të përdorni, për shembull, kripë bimore të përzier me perime pluhur, si selino, hudhra ose qepë. Ose gomasio, e cila tani gjendet në të gjitha supermarketet. Gjithashtu, gjithmonë përdorimi i lëngut të limonit dhe uthullës mund të ndihmojë.