Ky ilaç shtëpiak përgatitet duke përzier panxharin me sheqerin ose mjaltin. Receta mund të plotësohet edhe nga përbërës të tjerë si xhenxhefili, limoni dhe erëzat. Por për çfarë mund të përdoret ky shurup?
Kollë
Shurupi i panxharit besohet se funksionon si ilaç shtëpiak për kollën, për shkak të vetive të tij anti-inflamatore. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se kollitja nuk është një problem që zgjidhet vetë: është një simptomë dhe mund të jetë një shenjë e disa problemeve shëndetësore, përfshirë dhe ato më serioze.
Gripi
Meqenëse kollitja mund të shihet në një rast gripi, dikush mund të ketë idenë e përdorimit të shurupit të panxharit për t’u marrë me gjendjen. Sidoqoftë, duhet të keni në mendje se gripi është një infeksion viral për të cilin nuk ka kurë, duhet të prisni që kursi i tij të përfundojë për ta hequr qafe atë.
Anemia
Panxhari është një nga ushqimet kryesore të pasura me hekur. Kjo është arsyeja pse disa njerëz besojnë se përdorimi i shurupit mund të jetë i dobishëm në lidhje me sëmundjen.
Pneumoni
Kolla është pjesë e listës së simptomave të pneumonisë, kështu që ndoshta kjo është arsyeja pse disa njerëz shoqërojnë përdorimin e shurupit të panxharit me sëmundjen. Sidoqoftë, duhet të theksojmë se pneumonia është një sëmundje serioze, e cila nuk mund të kurohet vetëm në shtëpi.
Receta e thjeshtë e shurupit të panxharit
Përbërësit:
1 panxhar
2 lugë sheqer ose mjaltë.
Përgatitja:
Pritini panxharët në feta dhe përziejini me sheqerin. Hidheni përzierjen në një enë qelqi dhe kapak. Lëreni të pushojë për 24 orë. Pas kësaj kohe, ndani lëngun e krijuar, hidheni në një enë tjetër qelqi të sterilizuar dhe mbulojeni.
Si ta marrim shurupin e panxharit?
Për rastet e kollës duhet të konsumoni dy lugë shurup panxhar tre herë në ditë. Për fëmijët kjo dozë duhet të përgjysmohet.