Panxhari është një nga perimet rrënjësore më të nënvlerësuara në të gjithë botën.
Panxharët shumëngjyrësh, acidë dhe lëndë ushqyese, bëjnë një shtesë të mrekullueshme të sallatave, supave dhe madje edhe ëmbëlsirave.
Pavarësisht nëse hahen të papërpunuara ose të gatuara, këto vegla të rrepta përmbajnë komponime shëruese që parandalojnë sëmundjen dhe e mbajnë trupin tuaj në formë.
E lartë në hekur dhe jod, rrënja madje mund të përdoret për të trajtuar aneminë dhe çrregullimet që lidhen me tiroide. Plus, është mjaft i pasur me vitaminë C, folate dhe kalium .
Këtu janë vetëm disa nga vetitë e shkëlqyera të perimeve të kuqe:
Panxhari përmban polifenole dhe betalinë, të cilat duhet të aftësojnë, të kthejnë dhe të parandalojnë dëmtimin oksidues, shkruan “Daily Health Post”. Polifenolet gjithashtu parandalojnë sëmundjet kardiovaskulare.
Ato përmbajnë vitamina të ndryshme, duke përfshirë vitaminat B-komplekse, të cilat forcojnë muret kapilare dhe parandalojnë rënien konjitive.
Panxharët përmbajnë një mori të mineraleve, duke përfshirë kaliumin dhe folatet, të cilat promovojnë shëndetin e zemrës. Plus, ato përmbajnë magnez, i cili përfiton shëndetin e kockave; hekuri dhe fosfori, të cilat prodhojnë energji; bakri, i cili shkatërron radikalet e lira; jod, i cili është thelbësor për të prodhuar hormonet tiroide; dhe me shume.
Ato përmbajnë kobalt, i cili ndihmon bakteret tuaj të zorrëve të formojnë vitaminën B12. Kjo vitaminë është thelbësore, krahas acidit folik, për formimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut.
Panxhari përmban betacyanins dhe antioksidantë të tjerë, që parandalojnë rritjen e qelizave të kancerit.