Mango në të vërtetë promovon shëndetin e njeriut në mënyra të ndryshme, nga tretja në imunitet.
Këto janë të mirat shëndetësore që dhuron mango për shëndetin e njeriut gjatë konsumimit.
1. Kujdesi për sytë
Mishi i ndritshëm i mangos është i mirë për shëndetin e syve, vitamina A është gjithashtu e nevojshme për zhvillimin e eshtrave dhe dhëmbëve.
Mango është gjithashtu e ngarkuar me vitaminë C thelbësore, e rëndësishme për një sistem imunitar plotësisht funksionues dhe prodhimin e kolagjenit. Kjo vitaminë gjithashtu luan një rol në thithjen e hekurit.
Tretja
Enzimat dhe fibrat në tretjen e ndihmës së mango. Një studim i mangos si ilaç për kapsllëkun kronik u gjet:
“Në krahasim me konsumin e fibrave, konsumi i mango në trajtimin e kapsllëkut kronik kishte respektim më të lartë të subjektit, parametra të përmirësuar të evakuimit të zorrëve, ulur prodhimin e endotoksinave, ulur inflamacionin dhe rrit përqendrimin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër, të gjitha të cilat janë krijuar për të kontribuar në shëndetin e zorrëve dhe shëndetin”.
Alkalizon trupin
Mango është një ushqim alkalik që balancon nivelet e brendshme të acidit, një ekuilibër i pH-së më i ulët se ai neutral është i lidhur me sëmundjen e veshkave, dëmtimin e muskujve dhe osteoporozën.
Antioksidantët në mango veprojnë si anti-inflamatorë në trup, me efekte antibakteriale, antifungale dhe antivirale.
Lufton kancerin
Fruti shumëngjyrësh përmban antioksidantë që luftojnë kundër kancerit si kuercetin, izoquercitrin, astragalin, fisetin, acidin galik dhe metilgallat. Një studim i kryer në Universitetin A&M në Texas zbuloi se frutat e mangos zvogëluan përhapjen e qelizave të kancerit të gjirit dhe parandaluan krijimin e qelizave të reja të kancerit.
Humbje e peshës
Frutat e mangos funksionojnë si dhe ato farmaceutike në trajtimin e çrregullimeve metabolike dhe parandalimin e rritjes së masës së yndyrës, duke ulur kolesterolin LDL në proces.
Kjo mund të jetë për shkak të të njëjtave fitokemikale që rregullojnë sheqerin në gjak; mango në vetvete është i ulët në indeksin e glicemisë dhe stimulon funksionin e pankreasit.
Një studim zbuloi se gjatë një periudhe katër javore, niveli i sheqerit në gjak i pacientëve me diabet ishte i njëjtë me jo-diabetikët, kur dietat e tyre plotësoheshin me mango.
Nivele të larta të antioksidantëve
Për shkak të niveleve të larta të urushiolit, çka i bën pjesët e bimës përveç frutave një irritues të lëkurës, gjethet e mango nuk janë të gatshme në dispozicion në supermarketin lokal.
Megjithatë, gjethet janë përdorur që nga kohërat e lashta për të trajtuar shumë sëmundje: diarre, anemi, astmë, pagjumësi, çrregullime të mëlçisë dhe shumë të tjera.