Dieta me kumbulla është e përsosur për ata që duan të reduktojnë fryrjet e barkut dhe të kujdesen për shëndetin e zorrëve. Kumbullat karakterizohen nga veti të ndryshme të dobishme. Në këtë kategori është e mundur të kujtojmë praninë e një lënde të njohur si diphenylisatin.
Roli i saj kryesor është të stimulojë funksionet e zorrëve. Në sajë të pranisë së saj, kumbullat konsiderohen si aleatë të shkëlqyeshëm natyrorë për ata që duhet të mposhtin kapsllëkun dhe t’i thonë lamtumirë fryrjes së barkut. Gjithmonë duke mbetur brenda efikasitetit të zorrëve është mirë të përmendim përmbajtjen e lartë të fibrave, kjo vlen sidomos kur bëhet fjalë për kumbullat me lëkurë të verdhë.
Ajo që nuk duhet harruar është edhe prania e vitaminës C. Ky antioksidant i fuqishëm natyror i bën kumbullat të shkëlqyera si për sa i përket parandalimit të tumoreve, po ashtu edhe përsa i përket optimizmit të funksioneve imune. Ne nuk duhet të anashkalojmë faktin që vitamina C luan një rol të rëndësishëm në lidhje me ndihmën që jep për thithjen e hekurit.
Duke u kthyer për një moment tek prania e fibrave, është mirë të theksohet se ndikimi i tyre në zorrë nuk është i kufizuar në kontrast me kapsllëkun. Fibra e pazgjidhshme e pranishme në kumbulla në fakt i nënshtrohet fermentimit nga bakteret e zorrëve. Ky proces çon në formimin e një lënde të njohur si acid butirik. Është një acid yndyror, thelbësor për të parandaluar inflamacionin e zorrës së trashë.
Dieta me kumbulla është vërtet e mirë për shëndetin e zorrëve, trurin tonë të dytë. Kur flasim për përfitimet e tyre është e rëndësishme të mbani mend edhe praninë e karotenoideve – siç dëshmohet nga një analizë histokimike e botuar në faqet e revistës Journal of Agricultural and Food Chemistry ka lloje të ndryshme – por edhe atë të acidit klorogjenik dhe acidit neoklorogjenik, d.m.th. thelbësore për të parandaluar kolesterolin e keq.