Kur anëtarët e familjes ndërhyjnë shumë në vendimet e prindërve, është mirë të vendosni kufij

0
85
Gjigandi

Për të qenë prindër, ju nuk ndiqni kurse dhe nuk merrni licenca: mësoni dita ditës nga fëmijët tuaj. Sfidat e prindërimit përballen çdo ditë pa gabime ose dyshime. Por çfarë ndodh kur anëtarët e familjes ndërhyjnë vazhdimisht në jetën tonë si prindër?

Mes këshillave dhe sugjerimeve të padëshiruara që janë më shumë se urdhrat, ne përfundojmë të dyshojmë edhe për siguritë. Shpesh për mirë, ose të besosh se bëhen për mirë, shumë anëtarë të familjes mendojnë se kanë të drejtë të thonë diçka për menaxhimin e fëmijëve.

Është e panevojshme të thuhet, kjo krijon konfuzion te prindërit e rinj, të cilët e gjejnë veten të përplasur me vizione që nuk përkojnë me të tyret. E gjithë kjo, padyshim që gjeneron vetëm tensione dhe humor të keq në familje, madje rrezikon edhe qetësinë e çiftit. Pra, le të shohim se si të vendosim kufij në mënyrë që të mos ndodhë.

Para së gjithash është mirë të vendosim së bashku cilat janë vlerat kryesore mbi të cilat mund të bazohet menaxhimi i fëmijëve. Në këtë mënyrë ne jemi më të gatshëm për t’u përgjigjur ose për t’i bërë të tjerët të kuptojnë se çfarë ka rëndësi për ne si çift dhe si familje.

Lexo edhe:  OnePlus dëshiron të ofrojë përsëri telefon të mençur, por edhe të lirë

Pa këtë është e kotë të ndalemi mbi arsyen pse vjehrra ose tezja janë kaq ndërhyrëse. Kjo është ndoshta mënyra e tyre e “ndihmës”, sepse besojnë se qëndrimi i tyre është i duhuri. Në të njëjtën kohë është e dobishme të mos përgjigjemi menjëherë dhe të marrim kohë për ta përpunuar çështjen në mënyrën më të mirë, pa iu kushtuar shumë rëndësi fjalëve që na janë thënë.

Sigurisht që është thelbësore që të sqarohen dhe të përcaktohen menjëherë kufijtë për të mos u tejkaluar, sepse ekzistojnë mënyra të shumta për të thënë gjëra ose dhënë këshilla, por kur e tejkalon cakun është më mirë që të ndërhyni menjëherë. Për më tepër, këto janë momente delikate, në të cilat prindërit shpesh janë të lodhur dhe e kanë të vështirë të gjejnë ekuilibrin e tyre. Pra, le të përpiqemi të qetësohemi dhe të mos i marrim të gjitha për vete. Ndonjëherë, gjithmonë brenda kufijve të caktuar, është më mirë të mbyllni një – apo edhe të dy sytë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu