Karafili në përgjithësi përbëhet nga 14-20% vaj esencial.
Komponenti kryesor kimik i vajit quhet eugenol, i cili është gjithashtu përgjegjës për aromën e fortë të karafilit dhe vetitë e tij të fuqishme medicinale. Në fakt, studime të shumta kanë zbuluar se përbërjet në karafil kanë disa përfitime shëndetësore.
Karafilat forcojnë sistemin imunitar: Karafilat janë një nga ushqimet më të mira që mund të hamë për mbështetjen e imunitetit. Lulja e tharë e leshit të karafilit përmban komponime që ndihmojnë në forcimin e sistemit imunitar duke rritur numrin e qelizave të bardha të gjakut në trup.
Karafili përmirëson tretjen: Karafilat rrisin sekretimin e enzimave tretëse, prandaj, ato mund të përdoren si ilaç për problemet e tretjes. Për më tepër, karafili është i shkëlqyeshëm për zvogëlimin e nervozizmit të stomakut, ulcerat e stomakut, nauze, dispepsinë, kapsllëkun dhe blozën.
Karafili mund të lehtësojë dhimbjen e dhëmbit: Karafilat përmbajnë eugjenol, i cili ka veti anestezike. Kështu që, nëse keni dhimbje dhëmbi, vendosni një karafil sipër dhëmbit shqetësues për të eliminuar siklet, deri sa të arrini tek dentisti.
Karafili mbron mëlçinë tuaj: Karafilat kanë sasi jashtëzakonisht të larta të antioksidantëve, të cilat janë ideale për mbrojtjen e trupit (veçanërisht mëlçinë) nga efektet e dëmshme të radikalëve të lirë, shkruan The Chamomile. Në afat të gjatë, metabolizmi juaj rrit prodhimin e radikalëve të lirë dhe lipideve, ndërsa zvogëlon antioksidantët në mëlçi.
Karafil mund të promovojë shëndetin e kockave: Karafilat përmbajnë komponime që rrisin densitetin e kockave dhe janë të përfshirë në prodhimin e indeve të eshtrave. Sipas një studimi të kafshëve, ekstrakti nga karafil i lartë në eugjenol përmirësoi disa tregues të osteoporozës dhe rrit forcën dhe dendësinë e kockave.
Karafili ka veti antibakteriale: Universiteti i Buenos Aires testoi karafil kundër disa llojeve serioze të baktereve si stafilokoku dhe Escherichia Coli. Testi tregoi se vaji esencial nga karafili ishte efektiv në eliminimin e atyre baktereve. Për më tepër, vetitë antibakteriale të karafilit madje mund të ndihmojnë në promovimin e shëndetit oral.
Karafil mund të ndihmojë në rregullimin e sheqerit në gjak: Karafilat janë të përsosur për njerëzit që vuajnë nga para-diabeti dhe diabeti sepse brenda trupit ato kanë një efekt të ngjashëm si insulina. Sipas studimeve, karafili përmban niggericin, një përbërës që rrit marrjen e glukozës nga gjaku në qeliza, rrit sekretimin e insulinës dhe përmirëson funksionimin e qelizave që prodhojnë insulinë.
Karafili ngadalëson koagulimin e gjakut: Karafilat përmbajnë gjithashtu eugenol acetil, një tjetër përbërës aktiv mbresëlënës. Sipas studimeve, acetil eugenoli është një “frenues i fuqishëm i trombociteve”, që do të thotë se parandalon grumbullimin e trombociteve në gjak. Grumbullimi i trombociteve është një nga faktorët që çon në formimin e një mpiksje gjaku ose trombi.