Nuk është e pazakontë të ndjeheni të lodhur pas një vakti. Nëse kjo ndjenjë është e pranishme herë pas here, nuk ka asnjë arsye për shqetësim, megjithatë, nëse ndodh çdo ditë, atëherë mund të dëmtojë shëndetin tonë.
Kjo gjendje është e njohur në mjekësi si përgjumje postprandiale, dhe ekspertët kanë zbuluar disa arsye pse ajo ndodh.
Ushqimet e pasura me karbohidrate dhe sheqerna, dhe që përpunohen në mënyrë industriale, shumë lehtë shkaktojnë përgjumje postprandiale. Kjo është arsyeja pse ne ndjehemi letargjik pasi të konsumojmë një shërbim oriz, makarona, pica ose hamburger.
Duke marrë parasysh madhësinë e porcionit, mund të zvogëlojë ndjeshëm një ndjenjë të tillë, e cila është e lidhur ngushtë me hormonet.
Hormoni grilin shkakton uri, ndërsa hormoni leptin sinjalizon se jemi të ngopur. Nëse hamë shpejt dhe nuk përtypim mjaftueshëm ushqimin, trupi nuk do të jetë në gjendje të reagojë me kohë, domethënë nuk do të jetë në gjendje të sekretojë leptin. Prandaj, ndjenja e ngopjes do të vijë shumë më vonë, kur tashmë kemi konsumuar më shumë ushqim. Vetëm atëherë krijohet një ndjenjë e fryrjes.
Mungesa e mineraleve dhe vitaminave të caktuara në trup, të tilla si B12 dhe hekuri, luan një rol të madh në këtë, dhe kjo gjendje nxit dëshirën për një lloj të caktuar ushqimi, më së shpeshti përplot karbohidrate dhe sheqerna, transmeton KosovaPress.
Fillimi i lodhjes pas një vakti ndikohet gjithashtu nga mikrobiomi, një grup mikroorganizmash që jetojnë në trupin e njeriut. Nëse mjedisi në të cilin ata banojnë nuk është i shëndetshëm, ato mund të bien ndesh me thithjen e ushqimit të konsumuar, ndërsa një mikrobiomë e fortë në një mjedis të shëndetshëm mund të ketë efektin e zbutjes së rritjes së niveleve të sheqerit dhe ekuilibrit hormonal.
“Njerëzit të cilët janë alergjikë ose jo tolerantë ndaj përbërësve të tillë si laktoza duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë mënyrës sesi ushqimet e caktuara ndikojnë në gjendjen e tyre pas konsumimit”, tha Richard Fischain, specialist në Mjekësinë Intergent – mjekësi që integron të gjitha trajtimet, mjekësinë klasike , ilaç kuantik, homeopati, akupunkturë…
Shumë njerëz mund të kenë reagime ndaj ushqimeve për të cilat as nuk janë në dijeni, dhe këto shpesh janë arsyet kryesore për lodhjen pas një vakti.
Si të parandaloni lodhjen pas një vakti?
Para së gjithash, dieta duhet të jetë e ekuilibruar, plot fibra, karbohidrate, proteina, minerale dhe vitamina.
Ju gjithashtu duhet t’i kushtoni vëmendje shpejtësisë me të cilën hamë. Është e nevojshme të përtypni çdo kafshim mirë në mënyrë që hormoni leptin të ketë kohë për t’u aktivizuar. Duhet mbajtur mend se tretja nuk fillon në zorrë, por në zgavrën e gojës kur përtypet.
Dhe më e rëndësishmja – një shëtitje më e shkurtër pas një vakti, nëse është e mundur. Gjatë vetë vaktit, shkalla e frymëmarrjes zvogëlohet, duke rezultuar në një rritje të dyoksidit të karbonit në trup që çon në një ndjenjë lodhjeje.
Ecja përsëri do të përshpejtojë prodhimin e sasive më të larta të oksigjenit dhe do ta mbushë trupin me energjinë që i nevojitet.