Inteligjenca është pasuri nga nëna, jo nga dy prindërit

0
17
Gjigandi

Sipas hulumtimeve shkencore, inteligjenca trashëgohet nga kromozomi X, përkatësisht kromozomi femëror. Edhe pse shumica e njerëzve besojnë se fëmijët trashëgojnë inteligjencën nga të dy prindërit, ata në fakt e trashëgojnë vetëm nga nëna e tyre.

Përmes kromozomeve trashëgohet inteligjenca

Falë kromozomeve marrim informacionin gjenetik nga prindërit tanë. E gjithë kjo ndodh sepse çdo person mbart një palë kromozome në çdo qelizë të trupit të tij, gratë dy kromozome X dhe burrat një kromozom X dhe një Y. Megjithatë ndodh që këto të fundit nuk punojnë në të njëjtën kohë, gjenet e nënës kanë çaktivizuar ato atërore dhe anasjelltas.

Eksperimenti

Testet e kryera në laborator, në minj të modifikuar gjenetikisht, kanë treguar se embrionet që kanë një sasi më të madhe të kromozomeve të nënës kanë një kafkë më të zhvilluar se pjesa tjetër e trupit. Përkundrazi, ata që kanë më shumë kromozome atërore kanë një trup të zhvilluar mirë dhe një kokë të vogël.

Përveç kësaj, shkencëtarët kanë zbuluar se qelizat me gjenet e shumta atërore janë akumuluar në zonën e trurit që kanë të bëjnë me fuqinë, mbijetesën dhe gjininë, ndërsa qelizat me origjinë amtare akumulohen në fushën e zhvillimit të gjuhës, inteligjencës, mendimit dhe planifikimit. Me fjalë të tjera, inteligjenca trashëgohet nga nëna dhe emocionet nga babai.

Njoftime falas, njoftime pune

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu