Përgjigjet në pyetje të thjeshta, të cilat papritmas e kuptuam që kishim dëshirë t’i dinim

0
31
Gjigandi

Kurioziteti është një motivues për të mësuarit e njeriut.

Për më tepër, bërja e pyetjeve ngjall kreativitetin dhe inovacionin. Për këtë arsye, njerëzit gjithmonë duhet të inkurajohen të bëjnë pyetje për ndonjë temë.

Bright Side u përgjigj në disa prej këtyre pyetjeve:

Pse shishet plastike të pijeve të gazuara kanë fund me gunga ndërsa shishet me ujë jo

Gungat janë aty për të rritur forcën e shisheve. Kjo është e nevojshme sepse shishja plastike duhet të jetë në gjendje t’i rezistojë presionit të gazit. Gjithashtu, ato pije zakonisht shërbehen të ftohura, dhe kur një lëng ftohet, vëllimi i tij ndryshon dhe shishja nuk guxon të ngrihet për shkak të saj.

Pse mizat nuk mund ta gjejnë kurrë dritaren e hapur

Mizat kanë sy që i lejojnë ato të dallojnë dritën dhe errësirën shumë saktë. Kur bredhin rreth dhomës tuaj, e vetmja gjë që ata kërkojnë është një burim drite. Edhe pse një dritare e hapur është një burim drite, ajo gjithashtu siguron një rrjedhë të ajrit nga jashtë në dhomë. Kjo erë krijon një atmosferë që insekti nuk është shumë i etur për të fluturuar, gjë që bën që ajo të shmangë dritaren tuaj dhe të shikoj për një burim tjetër të dritës.

Pse akulli është i rrëshqitshëm

Akulli është i rrëshqitshëm vetëm kur ecni mbi të dhe është afër një pike shkrirjeje. Rrëshqitja shkaktohet nga rrotullimi i molekulave të ujit që nuk mund të bashkohen me molekula të tjera uji në sipërfaqe. Mund ta krahasoni me një dysheme vallëzimi që është e mbuluar me mermere ose topa.

Pse ngjitësi nuk ngjitet në pjesën e brendshme të shishes

Shumica e ngjitësit ka ujin si tretës që e mban atë në një formë të trashë dhe të lëngshme brenda shishes. Ajo do të bëhet ngjitëse vetëm kur ta shtrydhni atë nga tubi dhe ta aplikoni atë në një sipërfaqe. Kur është në kontakt me ajrin përreth, uji i pranishëm në ngjitës avullon, duke bërë që ngjitësi të forcohet. Të vetmet gjëra që kanë mbetur janë molekulat ngjitëse që mbajnë objektet së bashku.

Pse fustanet e dasmave janë të bardha

Në shekullin e 19-të, shumica e grave u martuan me një fustan që mund të ripërdorej për raste të tjera. Fantazitë e dasmave të bardha u ushqyen më vonë nga filmat e Hollivudit për fat të mirë, por tradicionalisht, vetëm familjet e pasura mund të përballonin të blinin një fustan të bardhë. Vetëm në vitet ’50 njerëzit e klasës së mesme filluan të kopjojnë pamjen falë zhvillimit të materialeve më të lira gjatë bumit të prosperitetit pas luftës.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu