Martesa, çelësi për një zemër të shëndetshme

0
11
Gjigandi

Të qenit në një marrëdhënie të shëndetshme ka provuar se sjell përfitime në mbrojtjen e shëndetit tuaj të zemrës, duke pasur një jetë më të gjatë. Tashmë, një studim i ri raporton se njerëzit që janë të martuar duket se kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Kjo analizë u botua në revistën ‘Heart’, nga ku analizoi mbi 30 studime që përfshinin më shumë se dy milion njerëz. Studimet përfshinin informacion mbi statusin martesor të njerëzve dhe rrezikun e tyre në lidhje me problemet e zemrës. Rreth 80% e rrezikut të një personi nga sëmundjet kardiovaskulare është e lidhur me gjenetikën apo sëmundje të tjera shëndetësore, siç mund të jetë presioni i lartë i gjakut apo diabeti, shpjegojnë studiuesit.

Të dhënat tregojnë se njerëzit e pamartuar kishin një rrezik rreth 42% më të lartë të zhvillimit të sëmundjes kardiovaskulare dhe një rrezik 16% më të lartë të zhvillimit të sëmundjes së arteries koronare në krahasim me njerëzit e martuar. Gjithashtu ata kishin një rrezik më të madh për të vdekur nga problemet e zemrës.

Për njerëzit që ishin më parë të martuar, rreziqet e sëmundjeve të zemrës ishin më të larta sesa për njerëzit që aktualisht janë të martuar. Njerëzit të cilët ishin të divorcuar kishin rreth 35% rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës dhe njerëzit që kishin mbetur të ve kishin një rrezik 16% më të lartë se mund të përjetonin një goditje.

Por, pse njerëzit që janë të martuar duket se janë më të mbrojtur nga ndonjë rrezik i sëmundjeve të zemrës? Të qenit i martuar mund të nënkuptojë që një partner është i aftë të njohë ndryshimet në shëndetin e të tjerëve.

Nëse të dy nga partnerët e martuar punojnë, të ardhurat e dyfishta mund të nënkuptojnë gjithashtu se ata kanë kujdes më të mirë shëndetësor. Nga ana tjetër, është gjithashtu e mundur që stresi nga një divorc mund të nënvizojë rrezik më të lartë për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës, pasi stresi përkeqëson shëndetin e zemrës dhe problemet e tjera shëndetësore.

Njoftime falas, njoftime pune

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu