Pse jemi bashkë?

0
176
Gjigandi

Të jesh i qetë në një marrëdhënie në çift dhe të punosh që marrëdhënia të funksionojë mirë, ka disa gjëra që ndikojnë pozitivisht jo vetëm në përmirësimin e çiftit, por edhe në përmirësimin personal.

Fillimi i një lidhje është relativisht i thjeshtë: takohemi, biem në dashuri dhe gjithçka bëhet rozë. Edhe defektet e partnerit, në fillim, shihen me syzet e indulgjencës dhe paraqiten si hijeshi. Sidoqoftë, është shumë ndryshe të mbash një marrëdhënie të shëndetshme me kalimin e kohës. Cilët janë përbërësit e duhur për ta bërë dashurinë të funksionojë?

Një studim i nënshkruar nga studiuesit në McGill dhe nga Universiteti Concordia në Montreal (Kanada) ekzaminoi se si marrëdhënia e dashurisë brenda 153 çifteve heteroseksuale nga një metropol Kanadez evoluoi gjatë një viti. Studiuesit u përpoqën të kuptojnë se si motivimi për të vetë-ushqyer marrëdhëniet (d.m.th. pa detyrimin për t’iu përmbajtur kufizimeve shoqërore ose familjare) ndikoi në arritjen e qëllimeve të përbashkëta, duke kontribuar si në mirëqenien personale, ashtu edhe në kënaqësinë në çift.

Një shembull: Le të themi se njëri prej partnerëve, burri, dëshiron të humbasë peshë. Në pamje të parë mund të duket vetëm një qëllim dhe ky mbetet i tillë nëse gruaja nuk është e vëmendshme për marrëdhënien dhe vazhdon të blejë ëmbëlsirat e saj të preferuara edhe pse partneri i saj përpiqet të mbajë një dietë. Në realitet ky objektiv mund të shndërrohet në një qëllim në çift, nëse gruaja vendos të shërbejë ushqime të shëndetshme që janë të mira për burrin e saj për sa i përket peshës dhe që, në fund të fundit, ndihmojnë cilësinë e marrëdhënies.

Lexo edhe:  Adelina Tahiri habit të gjithë: Burri im kënaqet më pak

Studimi ka arritur në përfundime të ndryshme. Në një marrëdhënie të dashur, niveli i motivimit personal llogaritet, gjë që e shtyn secilin partner të punojë për marrëdhënien. Kjo lejon që marrëdhënia të përparojë dhe të arrijë qëllimet e përbashkëta. Jo vetëm kaq: motivimi për të çuar përpara marrëdhënien duke caktuar qëllime të rëndësishme për të dy, favorizon arritjen e qëllimeve individuale edhe nga të dy partnerët.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu