Fëmijët ndihmojnë në rinimin e prindërve

0
28
Gjigandi

Monologu i shkëlqyer dhe i mprehtë i Valerio Mastandrea, i transmetuar në Sky Uno, është bërë një nga videot me më shumë shikime për disa ditë. Ai është shumë i efektshëm, me talentin që ai tregon në filmat e tij. Por përmbajtja e kësaj mini-shfaqje përfaqëson një lajm të vërtetë të rremë, një mashtrim që punon mirë në kohët e egoizmit dhe të menduarit vetëm për veten.

E kundërta e asaj që thotë Mastandrea është e vërtetë, duke përzier shaka jo të vërteta: fëmijët ju rinojnë. Ata i japin kuptim jetës, e pasurojnë atë, ju detyrojnë të kryeni vazhdimisht ushtrime fizike dhe mendore, dhe largojnë kohën e plakjes së vërtetë.

Përfitimet e të paturit fëmijë

Mastandrea fillon monologun duke kujtuar disa dëme fizike, le të quajmë efekte anësore, të lidhura me atësinë dhe amësinë. Sforcimin për t’u përkulur mbi ta, për të folur ngadalë, për t’u përpjekur që t’i vësh ata të gjumë, personi në kontakt të përditshëm me fëmijët, është transformuar dhe bëhet një lloj zombie. Gjumë, përkulje, belbëzim. Ndoshta aktori nuk është i përditësuar me terapitë e reja të mirëqenies që përfshijnë aktivitetin fizik gjatë ditës dhe në këtë mënyrë të gjitha gjërat në ushtrimin e funksionit të prindërve sjellin përfitime dhe kursejnë kohë dhe pa u dashur të shkojnë në palestër. Gjimnastikë në shtëpi, gjimnastikën që u jep jeta.

Avantazhet e të paturit fëmijë

Sapo të bëhet prind, burri, sipas Mastandrës, heq dorë nga disa kënaqësi të jetës. Dëshira për të ngrënë, festat për të shpërthyer me miqtë, fundjavat ku dhe me kë të doni. E vërtetë apo e rreme? Le të themi gjithçka për të provuar: kushdo mund të dëshmojë se jeta e prindërve nuk nënkupton burg apo pension. Është vetëm një problem i kohës, organizimit dhe predispozimit mendor. Përkundrazi, Mastandrea kurrë nuk ka takuar 50-60 vjeçarë, pa fëmijë, djem të përjetshëm që shkojnë në bare dhe klube të natës? A keni biseduar ndonjëherë me një prej tyre, duke u përpjekur të shkëmbeni mendime që nuk janë të parëndësishme? Të tjerë të moshuar: janë kufoma që ecin. Ndonjëherë patetik, nga koha e jetës, asinkron në lidhje me kartën e identitetit të tyre. Një mijë herë më i mirë dhe më rinor, një 50 vjeçar, i cili merr djalin e tij në një karrocë fëmijësh në një park, në krahasim me moshën e tij që rrëshqet në një klub nate të frekuentuar nga fëmijët e shokëve.

Lexo edhe:  ‘Bad Boys’ paralajmëron pjesën e katërt

Fëmijët ju mbajnë të rinj

Mastandrea thotë: fëmijët, nëse jeni me ta, ziheni; nëse ata nuk janë aty, ju mungojnë. Pjesa e dytë e supozimit është e sigurt, e para ka të bëjë me prindërit që janë shumë të vrazhdë dhe mbrojtës, ose vazhdimisht në prag të një shkatërrimi nervor. Në të vërtetë, fëmijët ju japin oksigjen, ju lidhin me të tashmen dhe të ardhmen, ku mosha ju shtyn drejt rindërtimit të kujtesës. Dhe gjithashtu në këtë kuptim ata na bëjnë më të rinj. Ndërsa jeta pa fëmijë, pa këtë zgjatje ekzistenciale, ka të ngjarë të jetë, jetë e tretur, më e zbrazur dhe e gërryer nga vetmia.

Sigurisht: fëmijët nuk janë pa kosto. Dhe jo vetëm financiarisht. Ata kërkojnë përgjegjësi, kujdes, kohë, pasion. Dhe a nuk janë këto pilula që të mos rriten para kohe? Mundohuni t’i vini në provë, pa ndonjë qëllim gjykimi, por vetëm si një pikë vëzhgimi. Studioni gratë që njihni dhe që nuk kanë fëmijë. Rindërtoni, si në një film, komplotin e jetës së tyre, jetën e tyre të përditshme, dhe do të shihni se zbulimi do të jetë gjithmonë i njëjtë. Ato do të jenë gra të mrekullueshme, interesante, të pajisura me bukuri të madhe: por gjithmonë me diçka më pak. Gjithmonë me një zonë gri, një vakum të skalitur mbi to, një boshllëk që vetëm fëmijët mund ta mbushin. Kjo na bën të ndihemi më pak të vjetër.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu