Disa prej jush tashmë mund ta dinë që farat chia janë një ushqim shumë i shëndetshëm.
Shkenca është mbresëlënëse, farat Chia janë të famshme për përmbajtjen e tyre omega-3, megjithëse ato ofrojnë më shumë se kaq.
Ato janë të pasura me antioksidantë dhe ndihmojnë në mbështetjen e sistemit tuaj kardiovaskular. Është interesante që vaji i pastër chia, i cili ka një shije të këndshme, tani përdoret më shpesh në ushqime dhe pije, dhe në shtojcat dietike.
Farat Chia dhe vaji chia janë burimet më të pasura të omega-3 që gjenden në natyrë, me të paktën 60 për qind të acidit omega-3 alfa linolenic (ALA), një acide yndyrore e pangopur, e cila konsumatorët po kërkon si pjesë e një diete të shëndetshme.
Ky nuk është i njëjti yndyrë omega-3 që gjendet tek peshqit. ALA është një omega-3 me bazë bimore. ALA është i vetmi omega-3 që konsiderohet biologjikisht një acid yndyror “thelbësor” sepse trupi nuk mund ta bëjë vetë. Ju duhet ta merrni atë nga dieta juaj.
Farat Chia përmbajnë natyrisht antioksidantë përfshirë tokoferolet dhe fitosterolet, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen e yndyrës në fara nga mosndritja, shkruan alternative medicine. Kjo dikur ishte një nga pretendimet e tyre për famë mbi vajrat, të cilat kishin shumë pak nga këta antioksidantë.
Tani ka teknologji nga kompanitë Benexia dhe Taiyo që i mban të paprekur këta antioksidantë natyralë në vajin chia. Kjo është e pazakontë, dhe ndihmon për të stabilizuar shpërndarjen e shumë pronave ushqyese të vajit.
Kompania më kërkoi të rishikoja faktet dhe të siguroja mendimin tim profesional në lidhje me vajin Benexia chia. Me të vërtetë më pëlqen që prodhohet në mënyrë të qëndrueshme, nuk përmban asnjë ndotës dhe se është plotësisht jo-OMGJ.
Ekzistojnë gjithashtu prova që vaji chia mbështet sistemin imunitar, është anti-inflamator, promovon shëndetin kardiovaskular, është neuroprotektiv dhe promovon lëkurë, flokë dhe thonj të shëndetshëm.
ALA në vajin chia gjithashtu rrit acidet yndyrore omega 3 EPA dhe DHA tek gratë shtatzëna dhe në qumështin e tyre të gjirit.