Këto janë vitet e jetës kur njeriu plaket më shumë

0
Gjigandi

Me kalimin e viteve bie në sy se jo gjithmonë plakemi njësoj. Ndonjëherë mund të kalojnë 10 vite pa ndryshime të rëndësishme dhe ndonjëherë ju duket se jeni plakur “brenda natës”. Shkencëtarët kanë identifikuar tre faza të plakjes përmes një analize të detajuar të plakjes së proteinave të plazmës.

Studimi tregoi se njerëzit plaken më së shumti në moshën 34, 60 dhe 78 vjeç. Ndryshimet janë rezultat i lëvizjes së masës së proteinave në modele të ndryshme. Shkencëtarët analizuan plazmën e gjakut të subjekteve nga mosha 18 deri në 95 vjeç, duke parë nivelet e rreth 3000 proteinave të ndryshme.

Ata vunë re se 1379 proteina ndryshojnë me kalimin e viteve. Megjithëse nivelet e këtyre proteinave janë konstante gjatë periudhave më të gjata të jetës, shkencëtarët zbuluan se ndërrimet më të mëdha ndodhën në moshën e rritur (34 vjeç), në moshën e mesme të vonë (60 vjeç) dhe në moshën e vjetër (78 vjeç).

Për momentin, ekspertët nuk janë të qartë pse dhe si ndodh kjo, por ata besojnë se ky hulumtim thekson lidhjen midis plakjes dhe gjendjes së gjakut, gjë që është vërejtur edhe në studimet e mëparshme.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu