Ndërsa ekzistojnë shumë lloje të qepëve: të ëmbëla, spanjolle, të verdha, të bardha, të kuqe, qepët janë një nga ushqimet më të shëndetshme që mund të hani.
Ato janë plot me vitaminë C, komponime sulfurike, flavonoide dhe fitokimike të tjera që të gjitha ofrojnë veti të fuqishme shëruese.
Disa madje mund të thonë se është qepa që duhet të hani çdo ditë për të “mbajtur mjekun larg”.
Qepët janë gjithashtu shumë të pasura me polifenole, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin dhe zvogëlimin e përparimit të sëmundjeve të tilla si kanceri, diabeti, si dhe sëmundje të ndryshme neurodegjenerative dhe kardiovaskulare.
Në fakt, qepët përmbajnë më shumë polifenole, shkruan daily health pos. Këto polifenole luajnë gjithashtu një rol të madh në rritjen e raportit të baktereve të dobishme në zorrën tuaj, të cilën ne tani e kuptojmë nga studimet të jenë të rëndësishme për shëndetin tuaj të përgjithshëm, peshën dhe sistemin imunitar.
Fuqia e qepëve!
Një nga përbërësit kryesorë shëndetësorë të qepëve është kercetin flavonoid.
Studimet tregojnë se kuercetina nuk është vetëm një antioksidant i fuqishëm me veti të rëndësishme anti-inflamatore, por gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve kronike siç janë sëmundjet e zemrës dhe madje edhe kanceri.