Të gjithë kemi dëgjuar se pirja e alkoolit nuk është e mirë për shëndetin tonë ose vijën e belit, por nuk duhet të heqësh dorë nga të gjitha.
Sipas shkencëtarëve, të pasurit e një gote verë tuaj të preferuar çdo herë e më pas mund t’ju ndihmojë të parandaloni infeksionet.
Ndërsa mund të duket befasuese, ky zbulim nuk është i ri. Në 1988, disa studiues kryen një studim që provoi se si mikrobet mbijetojnë në pije.
Ata përdorën shtatë lloje pijesh, duke përfshirë verën, birrën, mix-kosi, sode dietike, qumësht dhe ujë si mostra. Pastaj shtuan lloje të ndryshme patogjene si Salmonella, Shigella dhe Escherichia coli enterotoksigjenike në të gjitha pijet dhe i lanë për 48 orë.
Gjetjet e tyre treguan se nga të gjitha pijet, vera kishte sasinë më të vogël të baktereve të gjalla. Ata zbuluan gjithashtu se patogjenët lulëzuan me qumësht dhe ujë dhe një numër i vogël vdiqën në pijet me birrë dhe sode.
Ky punim konkludoi që shkalla e mbijetesës së baktereve në pije përcaktohet nga niveli i aciditetit të pijeve. Për këtë arsye, studiuesit këshillojnë njerëzit që vizitojnë vendet me raste të larta të diarresë së udhëtarëve të marrin parasysh aciditetin e pijeve të tyre për të shmangur infeksionet.
Një grup tjetër studiuesish bëri një studim vijues që analizoi vetitë antibakteriale të verës në gojë. Ky studim i vitit 2007 u botua nga Journal of Agricultural and Food Chemistry, shkruan daily halth post.
Studiuesit posaçërisht testuan për efektin e verës në rritjen e Streptococci e cila shkakton pllakë dentare dhe Streptococcus, patogjen përgjegjës për dhimbjet e fytit.
Rezultati i këtij studimi tregoi se ndërsa të dy llojet e verës kanë veti dezinfektuese, vera e kuqe vrau më shumë mikrob se vera e bardhë.
Sidoqoftë, ky studim nuk pajtohet me përfundimin e punimit të vitit 1988. Studiuesit tregojnë se as alkooli dhe as aciditeti i verës nuk kishin ndonjë efekt në patogjenët. Por përkundrazi, vetia antibakteriale e verës është për shkak të pranisë së disa komponimeve organike që gjenden në pije.