SKEMA: 200 euro dhuratë për këdo që mbush 18 vjeç- vetëm për kulturë. Si po drejtohet rinia e Europës drejt vlerave të vërteta

0
Gjigandi

Të rinjtë gjermanë do të marrin një kupon për ta shpenzuar në evente kulturore sipas një skeme të nisur nga qeveria. “Kulturpass” prej 200 €, do të vihet në dispozicion për të gjithë 18-vjeçarët dhe ka dy synime: të inkurajojë të rinjtë të përjetojnë kulturë dhe të heqin dorë nga zakonet e pandemisë së qëndrimit në shtëpi; dhe t’i japë një shtysë financiare artit, që ende nuk është rikuperuar që pas pandemisë.

Ministrja gjermane e kulturës, Claudia Roth, e përshkroi pasaportën kulturore si “ekuivalentin e një dhurate për ditëlindje” për 750,000 personat që do të mbushin 18 vjeç në 2023. Kjo do ta fusë vendin më të populluar të BE-së në linjë me Francën, Italinë dhe Spanjën, të cilat kanë prezantUAR skema të ngjashme.

Ministri i financave, Christian Lindner tha se kuponi do të menaxhohet nëpërmjet një aplikacioni dhe një faqe interneti që ofron një lidhje të drejtpërdrejtë me një treg virtual të gjithçkaje, nga libraritë tek teatrot. Kostoja e vlerësuar për shtetin gjerman është rreth 100 milionë euro, përveç buxhetit vjetor kulturor të vendit prej 2.3 miliardë eurosh.

Theks i veçantë po i kushtohet kulturës së drejtpërdrejtë, ndërsa platformat online si Amazon dhe Spotify janë përjashtuar nga skema, që po vendos një theks në organizatat më të vogla, shpesh lokale, si kinematë dhe libraritë. Blerjet individuale do të jenë të kufizuara në vlerë për të parandaluar dikë që të përdorë kuponin për të blerë, për shembull, një biletë të vetme koncerti për 200 €.

Duke lançuar Kulturpass , Roth dhe Lindner thanë se nëse ishte e suksesshme, skema do të shtohej dhe ndoshta do të zgjerohej në një grupmoshë më të gjerë, ndoshta nga mosha 15 vjeç e lart. Një skemë e ngjashme, e shpallur vitin e kaluar nga qeveria e Spanjës vendosi t’u jepte një kupon kulture prej 400 € të gjithëve atyre që mbushnin 18 vjeç. Sipas qeverisë spanjolle, 57.6% e të gjithë atyre që mbushën 18 vjeç në 2022 u regjistruan për skemën e kuponëve. Franca i dha çdo 18-vjeçari 300 euro për të shpenzuar për biletat e kinemasë, muzeut, teatrit dhe koncertit, si dhe për libra, materiale arti, kurse arti, instrumente muzikore ose një abonim në një platformë dixhitale franceze si p.sh. Canal Plus, Salto ose, Deezer.

Union Contact

Këtë vit, skema prej 200 milionë euro në vit u zgjerua për moshat mbi 15 vjeç, në dy pjesë: një pagesë kolektive (në varësi të moshës) 25-30 euro për nxënës në vit në dispozicion të mësuesve për vizita në klasë në ekspozita, filma, shfaqje; plus nga 20-30 € që çdo adoleshent mund të shpenzojë individualisht. Në vitin 2016, Italia prezantoi një “bonus kulture” prej 500 euro për çdo 18-vjeçar me urdhër të ish-kryeministrit Matteo Renzi, i cili më parë kishte mbajtur postin e ministrit të Kulturës. Skema ende vazhdon pavarësisht ndryshimeve të ndryshme të qeverisë dhe një përpjekjeje të liderëve populistë për të hequr në vitin 2018. 83% e atyre që e morën atë i kanë shpenzuar paratë për libra, produkte muzikore dhe bileta koncertesh.

Roth tha se leja gjermane do të hapte një sërë mundësish kulturore për të rinjtë të krahasueshme me Interrail Pass, një biletë treni që u ka lejuar brezave të evropianëve mundësinë për të udhëtuar me çmim të ulët nëpër kontinent.

Olaf Zimmermann, kryetar i Këshillit Gjerman të Kulturës, një organizatë ombrellë që përfaqëson më shumë se 200 shoqata kulturore, tha se kuponi ishte një “mënyrë kuptimplotë për të mbështetur të rinjtë dhe botën e kulturës që kanë vuajtur nga pandemia”. Por ai tha se përcaktimi se për çfarë të rinjtë do të mund ta shpenzojnë atë, ka të ngjarë të jetë i ndërlikuar dhe duhet të mbulojë sa më shumë fusha të jetë e mundur, nga klasat e vizatimit deri te blerja e një instrumenti muzikor.

Ai i kërkoi Ministrisë së Kulturës që t’i bëjë të qarta udhëzimet e saj së shpejti, për të siguruar që kjo të jetë vërtet një dhuratë ditëlindjeje për 18-vjeçarët. / The Guardian

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu