Gjumi gjatë ditës, shumë i nevojshëm

0
Gjigandi

Pavarësisht se çfarë bëjnë gjatë ditës, disa persona thjesht pëlqejnë të bëjnë një gjumë të shkurtër pasdite.

Ky pushim i vogël gjatë ditës është një mënyrë e thjeshtë për t’u çlodhur dhe përtërirë dhe i jep trupit forcimin e nevojshëm në mënyrë që të mund të merret me gjithçka që ka ndodhur gjatë ditës, të rregullojë vetë dhe të jetë gati për nesër.

Pengimi kronik i gjumit mund të çojë në probleme serioze shëndetësore, pasi gjumi është thelbësor për funksionimin e trurit. Kjo, nga ana tjetër, shkakton stres kronik që ndikon në metabolizëm dhe çon në inflamacion kronik sistematik.

Kjo mund të jetë arsyeja prapa depresionit dhe ankthit tuaj, diabeti dhe sëmundjeve kardiovaskulare, artriti, shtimit të peshës, dhimbja e përgjithshme e trupit, çekuilibrit hormonal dhe infeksioneve.

Mungesa e gjumit gjithashtu mund të shkaktojë çrregullime të humorit dhe probleme me kujtesën.

Këto janë disa nga momentet kur një sy gjumë i mesditës mund të ndihmojë shumë:

Një studim tregoi se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare ishte më i ulët te njerëzit që fjetën edhe vetëm dy herë në javë. Shkencëtarë të shumtë pohojnë se 60 deri 90 minuta gjumë gjatë pasdites mund të jenë po aq të dobishme për trurin sa një gjumë i plotë i natës.

Një studim i Universitetit të Harvardit i vitit 2010 tregoi se madje edhe fjetjet e shkurtra rrisin aftësitë e kujtesës dhe të mësimit

Bill Anthony, një psikolog amerikan dhe drejtor i qendrës së rehabilitimit psikiatrik të Universitetit të Harvardit pohon se synon të ulë në mënyrë drastike nivelet e kortizolit në trup.

Në ditët e sotme, stili i jetës tonë i stresuar e mban sistemin nervor simpatik vazhdimisht aktiv, gjë që shkakton lëshimin adrenalinës në rrjedhën tuaj të gjakut, dhe nivelet e kortizolit rriten.

Edhe një sy gjumë i shkurtër pasdite rrit gatishmërinë dhe kohën e reagimit dhe na ndihmon të bëhemi më pak impulsivë dhe më tolerant ndaj zhgënjimit.

Një sy gjumë është zbuluar të jetë edhe më efikas se kafeina në drejtim të përmirësimit të mësimit perceptues dhe konsolidimit të kujtesës.

Megjithatë, megjithëse mund të dini të gjitha përfitimet e gjumit, mund të mos keni kohë të mjaftueshme për të shijuar një sy gjumë 90-minutësh në mes të ditës. Shumica e ekspertëve shpjegojnë se nëse nuk flini gjumë të plotë, të pushoni për 20-30 minuta është e mjaftueshme për t’ju freskuar.

Ja çfarë mund të prisni nga pushimi:

20-minuta në gjumë: Përmirëson gatishmërinë mendore, kujtesën dhe aftësitë e të mësuarit motorik.

20 deri në 30 minuta në gjumë: Nxit kujtesën dhe krijimtarinë

30 – 60 minuta në gjumë: Përmirëson aftësitë dhe kujtesën tuaj në vendimmarrje

60 deri 90 minuta në gjumë: Ky është sy gjumë më i dobishëm, pasi siguron gjumin REM, rifillon trurin dhe përmirëson aftësitë tuaja për zgjidhjen e problemeve.

Zgjidhni një dhomë të errët dhe të qetë, me një temperaturë të rehatshme. Disa studime sugjerojnë që thjesht të kalosh kohë në shtrat mund të jetë e dobishme, por është më mirë të provosh dhe të flemë. 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu