Pilula për abort, SHBA vendos ndalimin, bum kërkesash. Klinikat ngrihen në kufi

0
Gjigandi

Pilulat e abortit, të përdorura tashmë në më shumë se gjysmën e aborteve të fundit në SHBA, po bëhen edhe më të kërkuara pas vendimit të gjykatës ditën e premte.

Në orët pasi Gjykata e Lartë publikoi vendimin e saj për rrëzimin e të drejtës ligjore për abortin në Shtetet e Bashkuara, afro 100 kërkesa për takime erdhën në Just the Pill, një organizatë jofitimprurëse që organizon pacientët të marrin pilula aborti në disa shtete.

Ky ishte rreth katër herë më shumë se numri i zakonshëm ditor i kërkesave për takime për organizatën dhe shumë prej tyre vinin nga pacientë në Teksas dhe shtete të tjera që ndaluan shpejt abortet pas vendimit të gjykatës.

Tashmë pilulat ka të ngjarë të jenë në qendër të betejave ligjore që pritet të zhvillohen. pasi rreth gjysma e shteteve ndalojnë abortin dhe të tjerët marrin hapa për të rritur aksesin.

Metoda, e njohur si aborti medikamentoz, është autorizuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për përdorim në 10 javët e para të shtatzënisë. Ai përfshin marrjen e dy barnave të ndryshme, 24 deri në 48 orë, për të ndaluar zhvillimin e një shtatzënie dhe më pas për të shkaktuar kontraktime të ngjashme me një abort.

Union Contact

Shumë pacientë zgjedhin abortin me ilaçe sepse është më pak i kushtueshëm, më pak invaziv dhe ofron më shumë privatësi sesa abortet kirurgjikale. Pilulat mund të merren me postë dhe të merren në shtëpi, ose kudo, pas një konsultimi fillestar me një mjek me video, telefon, personalisht. apo edhe thjesht duke plotësuar një formular online.

Pacienti duhet të marrë pjesë në konsultim nga një shtet që lejon abortin, edhe nëse ai thjesht përfshin të qenit në telefon në një makinë pak përtej kufirit. Adresa IP e kompjuterit ose telefonit që përdorin i lejon klinikës të identifikojë se ku ndodhen.

Për shtetet që ndalojnë të gjitha format e abortit, aborti me ilaçe ka të ngjarë të sigurojë sfida të rëndësishme të zbatimit. Është një gjë të mbyllësh një klinikë; Është shumë më e vështirë për aktivitetet policore si dërgimi ose marrja e pilulave përmes postës ose udhëtimi në një shtet ku pilulat janë të ligjshme që të konsultoheni dhe t’i merrni ato, thonë ekspertët ligjorë.

Teksasi miratoi kohët e fundit një ligj që ndalon dërgimin e pilulave të abortit përmes postës.

Shumë klinika të lëvizshme për vendosen në kufi  që sic kanë thënë ata vetë redukton barrën e udhëtimit për pacientët në shtetet me ndalime ose kufizime të rënda,”. Këto klinika do jenë të lëvizshme për të dhënë shërbim kudo që kërkohet.

Ofrues të ngjashëm të barnave të abortit po planifikojnë gjithashtu një fluks. Hey Jane, një organizatë që u ka shërbyer gati 10,000 pacientëve në Kaliforni, Kolorado, Illinois, Nju Meksiko, Nju Jork dhe Uashington, planifikon të zgjerohet në më shumë shtete. “Ne kemi rritur ekipin tonë për të akomoduar këtë rritje të konsiderueshme të kërkesës,” tha shefi ekzekutiv i saj.

Mbetet shumë e panjohur se si shtetet që ndalojnë të gjitha ose shumicën e aborteve do të përpiqen të zbatojnë ligjet e tyre në rastet e abortit me ilaçe.

Aborti me ilaçe u bë i ligjshëm në Shtetet e Bashkuara në vitin 2000, kur mifepristoni u miratua nga FDA. Agjencia vendosi kufizime të rrepta për ilaçin, shumë prej të cilave mbeten në fuqi. Por aksesi në metodë u rrit në vitin 2016, kur FDA zgjeroi kornizën kohore brenda së cilës mund të merrej ilaçi – nga shtatë javë në 10 javë në shtatzëni.

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu