Maqedonia e Veriut i thotë “jo“ popozimit të Francës, Kovacevski kërcënon: BE po lë vend për Rusinë

0
Gjigandi

Dimitar Kovaçevski , kryeministri I Maqedonisë së Veirut nuk i ka kursyer akuyat për BE dhe për Bullgarinë që e bllokoi zgjerimin duke bërë që BE ti thotë jo Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë.

Në një konferencë për shtyp pasi morrën përgjigjen negative Dimitar Kovaçevski  e tha qartë se vendi I tij dhe askush në vendin e tij nuk mund ta pranonte propozimin francez. Kushtetet për të ndyshuar historinë nuk mudn të jenë kusht për BE. Bullgaria nuk mundd të bëj propozime të tjera përvec atyre që janë diskutuar dhe ne kemi qënë dakord për të dialoguer dhe e kemi nisur këtë process.  Duke nënkuptuar se e kishte këtë mesazh për Makron kryeministri I Maqedonisë së Veriut tha se: Askush nuk mund të imponoj një zgjidhje pa mirëkuptimin tonë.

Kovaçevski  tha se ajo cfarë ka ndodhur është një goditje serioze e besueshmërisë së BE. Vendimi për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë nuk mund të mbetet në këtë situatë  sepse një vend i vetëm nuk e bllokon procesin. Maqedonia është një vend që me dialog kërkon të zgjidhë cështje të nxehta.  Ne kemi hyrë edhe me Bullgarinë me negociata për të punuar në vlera europiane. Ne kërkuam të gjejmë zgjidhje por Bullgaria ka vendosur të kthehet në të shkuarën duke i lënë vendeve të treta hapësirë për të ndërhyrë në Ballkan, duke nëkuptuar Rusinë. Për kreun e qeverisë së Maqedonisë së Veriut është koha që BE të përmbushë deytrimet.

Ai shpejgoi edhe Open Balkan duke thënë se nuk është zëvendësues për BE . Makron ka bërë sot një propozim . vendet e BE kanë hyrë aty me krenari. Dhe ne duam të hyjmë aty me krenari  dhe në respket të gjuhës dhe indetitetit gjuhësor dhe historisë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu