Hapja e negociatave/ Franca: Kemi nevoje per te reformuar procesin e zgjerimit – Lajmi i Fundit – Lajme

0
1
Gjigandi

Arsyet e refuzimit francez për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, veç reformimit të procedurave, lidhen dhe me kushtet specifike për të dy vendet. Frederic Mondoloni, Drejtor për Europën Kontinentale në Ministrinë e Jashtme Franceze, ka sqaruar për mediat gjatë një vizite në Serbi, se cila janë kushtet që nuk kanë plotësuar vendet e Ballkanit. Diplomati francez është shprehur se, dy vendet nuk kanë plotësuar kushtet e kërkuara nga Bashkimi Europina. Duke u ndalur në mënyrë specifike në rastin e Shqipërisë ai thotë se reforma në drejtësi është një kusht konkret i papërmbushur. “Pika kryesore që dua të theksoj është se Franca nuk është kundër, por pro hapjes së negociatave, por ne kemi nevojë për dy kushte për t’u përmbushur. Për Maqedoninë e Veriut një nga çështjet është Zyra e Prokurorit Special dhe për Shqipërinë reforma në drejtësi. Këto janë çështje të rëndësishme”,- deklaroi Frederic Mondoloni për agjencinë e lajmeve që trajton çështjet e rajonit EWB (Europian Western Balkans). Ndryshe nga sa deklaron qeveria “Rama” që negociatat u bllokuan për shkak të reformimi të procedurave, diplomatlt francezë kanë një listë me problemet e Shqipërisë. Ndërsa presidenti Macoron u ndal në çështje, në dukje parimore me strukturën e brendshme të BE, ministrja e Jashtme ka evidentuar që para mbledhjes së Këshillit Europian pikat kryesore të refuzimit francez. Drejtori i MPJ-së franceze, Frederic Mondoloni, i cili e njeh rajonin për shkak të karrierës si ambasador i Francës në Serbi, rendit dhe një sërë çështjesh të tjera që lidhen me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Ai ka sqaruar në mënyrë më konkrete se çfarë nënkupton presidenti Emanuel Macron me reformimin e procesit të zgjerimit. Sipas tij, gjatë vendet që janë në këtë proces duhet të zgjidhin problemet me funksionimin e shtetit ligjor dhe pavarësinë e medias. “Ne kemi nevojë për të reformuar procesin e zgjerimit, në mënyrë që ta bëjmë atë më të besueshëm, të qëndrueshëm dhe mbase gradual, i cili do t’i japë disa përfitime para anëtarësimit të plotë. Qëllimi është të bëjmë të mundur që çështjet shumë të rëndësishme si sundimi i ligjit, pavarësia e mediave të zgjidhen gjatë procesit të zgjerimit. Procesi madje duhet të jetë i kthyeshëm nëse është e nevojshme. Axhenda jonë është ambicioze, kjo reformë është e vonuar dhe ka nevojë urgjente për të reformuar funksionimin e brendshëm të BE-së”, deklaroi Mondoloni.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu