Denoncoi shërbimin te ‘Trauma’/ Holandezi nuk i ndahet Ramës: Tregoju shqiptarëve se si u përpoqët të më bënit budalla

0
100
Gjigandi

Shtetasi holandez Ton Daan ka reaguar sërish pas incidentit që i ndodhi disa muaj më parë në Tiranë dhe traumën që përjetoi te ‘Trauma’.

Në 26 prill të këtij viti ai i drejtohej me një letër të hapur kryeministrit Rama ku rrëfente incidentin, pasi u rrëzua në një prej trotuareve të lëna pas dore në kryeqytet duke pësuar plagë të rënda në ballë, hundë dhe në krahun e djathtë. Trajtimi mjekësor në Spitalin e Traumës ishte një ferr për të, për shkak të kushteve të këqija dhe infrastrukturës së dobët që dëshmon rrënimin e sistemit shëndetësor shqiptar.

Por pas kësaj letre, holandezi i është drejtuar me një letër të dytë Ramës për cënim të privatësisë dhe diziformim.

Sipas tij, spitali i ‘Traumës’ ka publikuar të dhëna konfidenciale të një dosje mjekësore ku shkruan se “ Kryeministër, ishte dhe vazhdon të jetë qëllimi im i ndershëm dhe i sinqertë për të avokuar për një sistem shëndetësor të zhvilluar dhe të mirëekuilibruar për të gjithë qytetarët e Shqipërisë. Përveç kësaj, unë jam ende i përgatitur të bashkëpunoj me ju në çështje të tjera. Sigurisht, jam i përgatitur të udhëtoj drejt Tiranës për një vizitë të rinovuar dhe jam i hapur për një dialog pozitiv dhe konstruktiv me ju”.

Letra e plotë:

Letra e dytë e hapur drejtuar Kryeministrit të Republikës së Shqipërisë

I dashur Kryeministër, i dashur z. Edi Rama

Referuar Letrës sime të parë të Hapur, të datës 26 prill 2022, dua t’ju tërheq vëmendjen në konsideratat e mëposhtme.

Për kujtesë, në këtë Letër të parë të Hapur ndava eksperiencat e mia në Spitalin Universitar të Traumës Tiranë (‘Spitali Universitar I Traumës’) në datat 16 dhe 17 prill dhe gjithashtu ndava shqetësimet e mia për sistemin shëndetësor në Shqipëri.

Letra ime e Hapur krijoi pak vëmendje mediatike, dhe kam marrë shumë reagime, duke qenë të një natyre shumë mbështetëse. Këto reagime erdhën si nga shqiptarët që jetojnë në Shqipëri ashtu edhe nga shqiptarët që jetojnë jashtë vendit. Kam marrë ftesa edhe nga disa kanale televizive shqiptare për të marrë pjesë në intervista live. Unë nuk i pranova këto ftesa. Sigurisht, i kuptova kërkesat e gazetarëve, por i shpjegova se nuk bëhet fjalë për mua, por për shqetësimet e mia për qytetarët e thjeshtë shqiptarë që përdorin sistemin shëndetësor.

Sa keq që nuk mora asnjë reagim nga ju, apo nga ndonjë autoritet tjetër shqiptar. Megjithatë, për mendimin tim ka pasur një ‘përgjigje’ indirekte nga ministri i Shëndetësisë. Spitali Universitar i Traumës në Tiranë ka postuar në Facebook një deklaratë një ditë pasi ju kam dërguar Letrën e parë të Hapur. Këtë deklaratë, të datës 27 prill, e konsideroj si një (lloj) reagimi ndaj Letrës sime të Hapur.

Kam dy reagime themelore dhe thelbësore në lidhje me këtë deklaratë:

1) Vërej re se përmbajtja e deklaratës spitalore duket se është në kundërshtim me organin objektiv të fakteve. Po përdor gjuhë ‘diplomatike’ për të përshkruar përgjigjen nga spitali që e konsideroj gënjeshtër flagrante (për shembull, konsultën e përshkruar nga neurokirurgu të shtunën 16 prill dhe ri-ekzaminimin nga i njëjti specialist mjekësor të dielën me 17 prilli nuk u zhvillua kurrë);

2) Nuk bëhet, është e padëshirueshme, e pasjellshme dhe është mosrespekt të zbulohen dhe publikohen të dhënat konfidenciale të një dosje mjekësore; në detaje nuk jam njohur me legjislacionin shqiptar në këtë fushë, por jam i bindur se mjekët apo drejtuesit e një spital nuk kanë të drejtë për të zbuluar të dhënat personale konfidenciale mjekësore të pacientëve. Sipas mendimit tim ky spital po shkel disa parime themelore të pranuara ndërkombëtare. Prandaj, do t’i dërgoj ankesë zyrtare ministrit të Shëndetësisë.

Por përsëri kryeministër, nuk bëhet fjalë për mua. Ka të bëjë me përmbajtjen e vëzhgimeve të mia. Kam marrë shumë reagime nga bashkëqytetarët tuaj që njohën ‘të metat’ sistemike dhe mangësitë e sistemit shëndetësor. Ata përshkruan përvoja të tmerrshme dhe dramatike. Këta njerëz, bashkëqytetarët tuaj, po konfirmojnë vëzhgimet e mia. Ata e dinë se përvojat e mia në atë spital ishin realitet dhe sigurisht jo thjesht një incident.

Analizat e mia u mbështetën më pas nga Dr. Erion Dasho në një artikull, botuar nga SYRI, më 1 maj 2022.

Jam i vetëdijshëm se si funksionojnë mekanizmat politiko-administrativë:

– provoni të shkarkoni Letrën e Hapur,

– injoro letrën,

– mohoni atë që ndodhi,

– injoroje djalin që shkroi letrën,

– injoroni mendimin e dytë të specialistit të mjekësisë së traumës nga jashtë,

– fajësoi opozitën në debatin parlamentar të së enjtes dhe……

– tregoju qytetarëve shqiptarë se spitali po funksionon mirë dhe se trajtimi i ofruar ishte sipas standardeve mjekësore dhe kërkesave të nevojshme.

Sipas mendimit tim, menaxhmenti i spitalit (i mundshëm nën detyrimin e një zyrtari) po përpiqet të më bëjë budalla, të më përqeshë dhe të më përshkruajë si dikush që vuan nga ‘pseudologia phantastica’.

Për më tepër, pashë -pas një aksidenti me autobus- që kryebashkiaku i Tiranës bëri një livestream në Facebook të vizitës së tij në ‘Spitali Universitar I Traumes’, që duket se konfirmon frikën time për një strategji propagande, që synon të bindë popullsinë shqiptare se spitali i traumës po funksionon mirë. Meqë ra fjala, gjatë këtij livestream nuk respektohej privatësia e pacientëve dhe në fakt pacientët po luanin rol mbështetës në këtë ‘film’ të përgatitur dhe të orkestruar mirë.

Në kontekstin e strategjisë së përshkruar të injorimit të Letrës sime të parë të Hapur dëshiroj të sjell disa konsiderata të tjera në vëmendjen tuaj.

Disa javë më parë, lexova për inatin tuaj me Bashkimin Evropian dhe Bullgarinë lidhur me vendimet e marra në samitin e BE-së, 23 dhe 24 qershor 2022, mbajtur në Bruksel.

E kuptoj zemërimin tuaj dhe frustrimet tuaja, sepse sipas këndvështrimit tuaj Shqipëria po përmbush standardet evropiane dhe se negociatat zyrtare mund të fillojnë. Këtë pamje po e paraqisni edhe para popullit shqiptar. Megjithatë, përmbushja e standardeve evropiane nënkupton gjithashtu, njëkohësisht, se duhet të jesh në gjendje të trajtosh njerëz me pikëpamje të ndryshme, nga brenda Shqipërisë ose që vijnë nga jashtë. Trajtimi i mendimeve të ndryshme, trajtimi i pakicave, trajtimi i kundërshtimeve janë përbërës themelorë për standardet evropiane dhe në përgjithësi për një proces të ekuilibruar të demokracisë.

Siç u përmend më parë, do t’i dërgoj një ankesë zyrtare ministres së Shëndetësisë për faktin se spitali i Traumës po zbardhte dosjen time mjekësore. Po shqyrtoj gjithashtu të filloj një procedurë ligjore dhe të informoj disa organe ndërkombëtare për këtë shkelje të vërtetuar të të drejtave të mia.

Duke pasur parasysh faktin se asnjë autoritet shqiptar nuk reagoi për Letrën time të parë të Hapur jam më pak optimist për një reagim ndaj kësaj Letre të dytë të Hapur dhe për një reagim ndaj ankesës sime zyrtare të ardhshme.

Këtë këndvështrim e ushqen edhe fakti se në dy çështje të tjera (nuk kanë të bëjnë me sistemin shëndetësor) autoritetet shqiptare nuk i janë përgjigjur letrave të mia apo mesazheve të tjera që kur kam dërguar Letrën e parë të Hapur në prill 2022.

Më duket se (metaforikisht) më shpallin të vdekur në mënyrë politiko-administrative.

Një shtet duhet të jetë, nga natyra e tyre, mjaft i fortë dhe i sigurt për të pranuar kritikat. Sipas mendimit tim modest, autoritetet shqiptare po përziejnë disa çështje: shprehja dhe trajtimi i pikëpamjeve të ndryshme nuk është sinonim i armiqësisë dhe armiqësisë. Të kesh mosmarrëveshje dhe kritika konstruktive nuk nënkupton as armiqësi e as mosbesnikëri. Trajtimi i kritikave në mënyrë konstruktive dhe të ekuilibruar është parakusht për demokracinë dhe përbërës themelor për një funksionim të mirë të Sundimit të ligjit.

Kryeministër, ishte dhe vazhdon të jetë qëllimi im i ndershëm dhe i sinqertë për të avokuar për një sistem shëndetësor të zhvilluar dhe të mirëekuilibruar për të gjithë qytetarët e Shqipërisë. Përveç kësaj, unë jam ende i përgatitur të bashkëpunoj me ju në çështje të tjera. Sigurisht, jam i përgatitur të udhëtoj drejt Tiranës për një vizitë të rinovuar dhe jam i hapur për një dialog pozitiv dhe konstruktiv me ju, delegatët tuaj apo autoritete të tjera. Nje dialog, qe synon te mbështesë ty dhe te tjerët për te përmirësuar sistemin, ose sic e shkruan dikush si koment ne Facebook: “Kritikat shërbejnë për përmirësim te shërbimit mjekësor, ndaj duhen dhe fort qe te ketë me shume cilësi! ”

Një kopje të kësaj letre do t’ua dërgoj të njëjtëve personave, agjencive dhe institucioneve, siç është bërë më parë me letrën e parë të hapur më 26 prill 2022.

Sinqerisht i juaji,

Këshilltar ndërkombëtar në fushën e burgjeve

Eindhoven, Holandë, 12 korrik 2022

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu