Mund ta keni kaluar covid-19 shumë lehtë, por ja rreziku “vrasës” që mund të paraqesë një vit më pas

0
Gjigandi

Coronavirusi ka konsumuar jetën e njerëzve në një mënyrë që të kujton kohën e luftës.

Ndërsa është joshëse për ta parë COVID-19 si asgjë më shumë se një shqetësim, provat sugjerojnë se do të ishte mirë ta merrnim atë më seriozisht. Kjo për shkak se efektet e virusit mund të jenë shkatërruese shumë muaj pas infeksionit fillestar.

Një veçori e re e botuar në revistën Nature përmbledh provat aktuale mbi rrezikun e problemeve kardiovaskulare pas një infeksioni COVID-19.

Artikulli i revistës citon një studim, të botuar në fillim të këtij viti, i cili përdori të dhëna nga Departamenti Amerikan i Çështjeve të Veteranëve (VA) për të vlerësuar se sa shpesh COVID-19 çon në probleme kardiovaskulare.

Ata zbuluan se njerëzit që kishin pasur sëmundjen përballeshin me rreziqe të konsiderueshme në rritje për 20 probleme kardiovaskulare – duke përfshirë probleme potencialisht katastrofike si sulmet në zemër dhe goditjet në tru – në vitin pas infektimit me coronavirus.

Studiuesit krahasuan më shumë se 150 mijë veteranë që ishin shëruar nga COVID-19 akut me bashkëmoshatarët e tyre të pa infektuar, si dhe me një grup kontrolli para pandemisë. Njerëzit që ishin shtruar në kujdesin intensiv me infeksione akute kishin një rrezik drastikisht më të lartë të problemeve kardiovaskulare gjatë vitit të ardhshëm.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu