Turqia këtë verë mund të përballet me mungesën më të madhe të ujit

0
Siemens sorgt für Sicherheit und reibungslosen Verkehr auf der viertlängsten Hängebrücke der Welt. Die Brücke führt mit einer Hauptspannweite von 1550 Metern in gut 60 Meter Höhe über den Golf von Izmit südlich von Istanbul. Wenn sie Ende 2015 in Betrieb geht, wird sie eine der weltweit sichersten Brücken sein. Dafür messen unter anderem mehr als 400 Sensoren ihre mechanische Belastung, so dass sie in kritischen Situationen gesperrt werden kann. Das Bild zeigt eine der bestehenden Hängebrücken in Istanbul, die dringend vom Verkehr entlastet werden müssen. Siemens is ensuring the safe and smooth operation of what will be the world's fourth-longest suspension bridge — a structure that will have a main span length of 1,550 meters and rise 60 meters above the Gulf of Izmit, south of Istanbul, Turkey. The bridge, which is scheduled to go into operation at the end of 2015, will be one of the safest in the world. Among other things, its stability and mechanical stress loads will be measured and analyzed by more than 400 sensors that will also enable it to be closed immediately in dangerous situations. The picture shows one of the existing suspension bridges in Istanbul which desperately need relief of traffic congestion.
Gjigandi

Ndryshimet klimatike kanë qenë një nga çështjet më të rëndësishme që ka prekur botën. Kjo është veçanërisht e vërtetë për Turqinë për shkak të vendndodhjes së saj. Pellgu i Mesdheut, ku ndodhet Turqia, po bëhet më i thatë për shkak të efekteve të ndryshimeve klimatike antropogjene.

Si rezultat, temperaturat mesatare po rriten ngadalë dhe reshjet po pakësohen, duke e përkeqësuar situatën. Ministria e Mbrojtjes së Mjedisit bëri të ditur se një pjesë e Izmirit është përfshirë nga një thatësirë ​​shumë e rëndë, ndërsa pjesa tjetër do të përfshihet edhe nga një thatësirë më ​​e rëndë.

Temperatura në Izmir është tre gradë Celsius më e lartë se temperatura mesatare e viteve të mëparshme. Ka pasur një rënie të ndjeshme të numrit të ditëve me shi dhe sasisë së shiut për metër katror në İzmir. Numri mesatar i ditëve me shi, të cilat ishin 13 muajin e kaluar, ka rënë në gjashtë deri në shtatë.

Duke theksuar se këtë vit në Turqi do të ketë mungesë uji, eksperti i klimës Doğan Yaşar tha: “Ne patëm dhjetorin dhe janarin më të nxehtë të 52 viteve të fundit pa reshje këtë vit. Nëntori, dhjetori, janari dhe shkurti janë muaj shumë të rëndësishëm për digat, por ne kemi ardhur në fund të janarit dhe ende asgjë, është një problem kaq serioz dhe kjo do të rezultojë në mungesë uji këtë verë, për rrjedhojë në thatësirë ​​e rëndë bujqësore”.

Yaşar tha se ka një problem serioz të menaxhimit të ujit në Turqi dhe së shpejti do të ketë një ligj që do të miratohet në muajt e ardhshëm. Çështja e ujit, veçanërisht ujërave nëntokësore, do të jetë nën kontroll.

Union Contact

“Ujërat nëntokësore duhet t’i përdorim vetëm në vitet e thata, të cilat duhet t’i përdorim sot. Nuk ka misër, sidomos në juglindje. Gruri dhe elbi nuk mund të mbijnë. Të mbjellat mund të shkulen dhe të rimbjellen përsëri. Arsyeja e gjithë kësaj është keqmenaxhimi i burimeve ujore dhe ne fajësojmë ndryshimet klimatike, për fat të keq. Ne jemi fajtorë në vend të kësaj. Duhet të mësojmë se si ta përdorim ujin“, theksoi ai.

“Për fat të keq, Turqia është një nga vendet që do të preken më shumë nga ndryshimet klimatike së bashku me rajonin e Mesdheut dhe vendet që ndodhen pranë bregdetit të Mesdheut si Spanja, Italia dhe Greqia. Nëse vini re, buxheti i ujit për frymë në këto vende është gjithashtu shumë i kufizuar. Prandaj, menaxhimi i ujit është i një rëndësie strategjike në këto vende”, nënvizoi ai.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu