Si ta ndryshoni jetën tuaj për më mirë? Psikologu ka tre këshilla të rëndësishme

0
Gjigandi

Vjen një moment në jetën e shumicës së njerëzve kur ndihen të bllokuar në rutinën e jetës së përditshme. Mendimet për dëshirën për të ndryshuar mjedisin, punën, pamjen, sjelljen, nevojën për të gjetur një qëllim të ri në jetë shfaqen gjithnjë e më shpesh. Sigurisht, ndryshimi fillon me të menduarit. Çfarë duhet të bëni për të ndryshuar jetën tuaj për mirë?

Pak kohë më parë në faqet e “Psychology Today” Dr. Jeffrey Nevid, profesor i psikologjisë në Universitetin St. Në të, ai ndau tre këshilla që mund t’ju ndihmojnë të kapërceni barrierat psikologjike për të ndryshuar për mirë.

  1. Mendoni se çfarë mund t’ju ndikojë dhe lëreni pjesën tjetër të shkojë

“Ne nuk mund të kontrollojmë gjithçka që na ndodh në jetë, sepse pavarësisht nga përpjekjet tona më të mira, ne në mënyrë të pashmangshme përjetojmë dështime dhe zhgënjime. Megjithatë, ne mund të kontrollojmë se si reagojmë ndaj ngjarjeve që përjetojmë. Ne kemi fuqi mbi mendjet tona, ne mund të ndryshojmë dhe testojmë veten mënyra të reja të të menduarit.” thotë doktor Nevid, duke theksuar se kjo qasje ofron forcë të brendshme. Specialisti citon gjithashtu fjalët e Marcus Aurelius: “Të duhet shumë pak për të jetuar një jetë të lumtur; gjithçka është në ty, në mënyrën tënde të të menduarit”.

  1. Trajtoni ndryshimet si një lloj test drive

“Ndonjëherë ndryshimet kanë sukses dhe bëhen pjesë e jetës, e ndonjëherë nuk dalin të mira dhe duhet të kalojmë pak nën kapuç, duke menduar se çfarë të bëjmë ndryshe herën tjetër”, kujton psikologu dhe thekson: “Ne mund të mësojmë më shumë nga zhgënjimet tona sesa nga sukseset tona. Por përballë zhgënjimit, duhet të kemi një qëndrim mendor që na lejon të marrim veten, të pastrojmë pluhurin dhe të vazhdojmë përpara.”

  1. Ndryshimi është një proces, jo një ngjarje specifike

“Ndryshimi shihet më së miri si një proces, jo si një ngjarje e vetme në një moment të caktuar”, kujton eksperti, duke iu referuar një prej kurtheve të përmendura më sipër. “Njerëzit që i rezistojnë ndryshimit mund të ndihen rehat duke i bërë gjërat në një mënyrë të njohur… Ata do të donin të linin duhanin ose të kërkonin një punë tjetër, por nuk janë gati të hedhin qoftë edhe një hap të vogël… ata gjithashtu mund të kenë një mendim, duke besuar se gjërat janë ashtu siç janë sepse janë dhe do të jenë gjithmonë”, thotë Geoffrey Nevid. Ndërkohë, “nëse e kuptojmë se ndryshimi është një proces që zhvillohet me kalimin e kohës, ne mund të bëhemi më pak të gatshëm të heqim dorë kur nuk është e lehtë në fillim”.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu