Sëmundja e Parkinsonit: Si ndikojnë vera e kuqe, manaferrat dhe luleshtrydhet

0
Gjigandi

Vera e kuqe mund të jetë një kënaqësi për pijedashësit, por studimet e reja tregojnë se ajo mund të jetë gjithashtu një armë e fuqishme kundër dëmtimeve të sëmundjes së Parkinsonit. Një studim i ri sugjeron se antioksidantët në verën e kuqe dhe fruta si manaferrat mund të ngadalësojnë përparimin e çrregullimit të lëvizjes.

Sipas studiuesve, njerëzit me Parkinson që hanë tre ose më shumë racione në javë të ushqimeve të pasura me antioksidantë të quajtur flavonoidë mund të zvogëlojnë shanset e tyre për të vdekur herët krahasuar me njerëzit që nuk hanë aq shumë ushqime të pasura me flavonoide.

“Flavonoidet janë përbërës të ushqimit natyror, me bazë bimore, të pasura me fruta dhe perime. Ato japin ngjyra të ndryshme në këto bimë”, tha studiuesi Dr. Xiang Gao. Ai është drejtor i laboratorit të epidemiologjisë ushqimore në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë, në University Park.

“Përshtatja e një modeli ushqimor të shëndetshëm, me shumë fruta dhe perime shumëngjyrëshe, edhe pas diagnozës së Parkinsonit, mund të ngadalësojë përparimin e sëmundjes dhe të përmirësojë shkallën e mbijetesës”, shtoi ai.

“Në studimin tonë të mëparshëm, të botuar në Neurology në 2012, ne zbuluam se flavonoidet mund të parandalojnë rrezikun e Parkinsonit në të ardhmen tek ata që nuk kishin Parkinson në fillim të monitorimit,” tha ai. “Studimi aktual ofron prova të mëtejshme në lidhje me efektet neuro-mbrojtëse të frutave dhe perimeve.”

Flavonoidet që gjenden në disa fruta, çajra dhe verë të kuqe mund të kalojnë shpejt barrierën gjak-tru dhe të lehtësojnë stresin oksidativ, inflamacionin dhe aterosklerozën në tru, gjë që mund të zvogëlojë ndikimin e Parkinsonit, thanë studiuesit.

Për studimin, Dr.Gao dhe kolegët e tij mblodhën të dhëna për më shumë se 1200 njerëz me sëmundjen e Parkinsonit, mosha mesatare 72 vjeç, të cilët e kishin sëmundjen për një mesatare prej 33 vjetësh. Çdo katër vjet, pacientët iu përgjigjën pyetjeve në lidhje me dietën e tyre. Konkretisht, ata janë pyetur se sa shpesh kanë konsumuar çaj, mollë, manaferra, portokall dhe lëng portokalli.

Gjatë studimit, 75% e pacientëve vdiqën. Prej tyre, 513 vdiqën nga Parkinson, 112 vdiqën nga sëmundjet kardiovaskulare dhe 69 nga kanceri.

Ata, dieta e të cilëve përfshinte më shumë flavonoidë, kishin një shans 70% më të lartë për të mbijetuar krahasuar me njerëzit, dieta e të cilëve përfshinte sasinë më të vogël të flavonoideve, zbuluan studiuesit.

Marrja më e lartë e flavonoideve ishte rreth 673 miligramë (mg) në ditë dhe më e ulëta ishte rreth 134 mg në ditë. Për referencë, luleshtrydhet kanë rreth 180 mg flavonoide për 100 gram, dhe mollët kanë rreth 113.

Ngrënia e më shumë ushqimeve të pasura me flavonoide përpara se të zhvillohej Parkinson ishte e lidhur me një rrezik më të ulët të vdekjes tek burrat, por jo tek gratë, vuri në dukje Dr.Gao. Por pasi u diagnostikua sëmundja e Parkinsonit, ngrënia e më shumë flavonoideve lidhej me norma më të mira mbijetese për të dy gjinitë, vuri në dukje ai.

Për sa i përket ushqimeve më të mira, hetuesit zbuluan se ata që konsumonin anthocyanins, të gjetura në verën e kuqe dhe manaferrat, kishin mesatarisht një normë mbijetese 66% më të madhe se ata që konsumonin sasinë më të ulët të anthocyanins.

Për flavonoidin flavan-3-ol, që gjendet në mollë, çaj dhe verë, ata që konsumuan më shumë kishin një shkallë mbijetese 69% më të madhe se ata që konsumonin më pak.

Megjithëse nuk është e qartë se si veprojnë flavonoidet për të përmirësuar mbijetesën e Parkinsonit, shtimi i manaferrave dhe luleshtrydheve, mollëve, portokalleve dhe çajit në dietë mund të jetë një mënyrë e lehtë dhe me rrezik të ulët për të përmirësuar rezultatet, tha Gao. Megjithatë, ai nuk i këshillon njerëzit që nuk pinë alkool të fillojnë, por ata që pinë alkool mund të duan të kalojnë në verë të kuqe, sugjeroi ai.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu