Kush janë 45 kurdët që Finlanda dhe Suedia duhet t’i dorëzojnë Erdoganit

0
23
Gjigandi

Tre ministrat e jashtëm nënshkruan marrëveshjen me dhjetë pika, e cila i nënshtrohet kërkesave të kryeministrit turk. Por kush janë 45 kurdët që sipas Turqisë i përkasin grupeve terroriste.

– Gazeta turke Hurriyet ka publikuar listën e plotë të emrave. Aktualisht janë 12 persona në Finlandë dhe, sipas Erdogan, gjashtë i përkasin PKK-së dhe katër të PKK-së FETUS (lëvizja e Fetullah Gylenit, ish aleat i presidentit turk dhe sot konsiderohet disident). Nga ana tjetër, janë 33 kurdë që banojnë në Suedi, të cilët Stambolli kërkon t’i ekstradojë. Por ata janë gazetarë, mësues, studiues, të cilët kanë frikë të kthehen në Turqi sepse do të dënohen.

Për shembull faji i vetëm di Bülent Kenes, Levent Kenez dhe Hamza Yalçınka është se ata kanë botuar artikuj kritikë ndaj Erdoganit. Gjithashtu  Bülent Keneş, redaktori i Today’s Zaman, ka qenë prej kohësh në fokusin e presidentit turk.

Murat Çetiner është një ekspert i sigurisë kibernetike, Mehmet Filizai është një studiues universitar.

Sezgin Cirik, Osman Yagmur dhe Delil Acar: të rinjtë akuzohen disa vite më parë se kanë tentuar të vënë zjarrin para ambasadës turke në Helsinki.

Në listë është edhe Muse Doğan, aktivist i dënuar në vitin 1993 me burgim të përjetshëm në Turqi për pjesëmarrje në demonstrata të shumta.

Mehmet Demir,ish-bashkëkryetar i një qyteti jugor të Anadollit, u detyrua të largohej nga Turqia për origjinën e tij kurde.

Burcu Ser, është e punësuar në një shoqatë ndërkombëtare për të drejtat e grave.

Zeynel Abidin Karadiş, ekspert i mësimit të makinerive . Të gjithë këta tani rrezikojnë të përballen me drejtësinë turke.

-Që nga vitet 1970, Suedia dhe Finlanda kanë mirëpritur kurdët që ikin nga zonat e luftës. Madje në parlamentin suedez janë zgjedhur gjashtë deputetë kurdë, njëri është Amineh Kakabavehi cili menjëherë pas marrëveshjes deklaroi: “Kjo është një tradhti e qeverisë, e vendeve të NATO-s dhe e Stoltenbergut që mashtrojnë një grup të tërë njerëzish që çliruan veten dhe të gjithë botën nga ISIS.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu