Tensione Itali-Francë, Parisi: Jo ekstradimin e 10 anëtarëve të “Brigadës së Kuqe”

0
24
Una foto combo degli arrestati in in Francia: PRIMA FILA DA SX: Giorgio Pietrostefani, Marina Petrella, Bergamin, Enzo Calvitti e Maurizio Di Marzio. SECONDA FILA DA SX: Roberta Cappelli, Sergio Tornaghi, Narciso Manenti, Alimonti Giovanni e Raffaele Ventura. ANSA
Gjigandi

Chambre de L’Instruction e Gjykatës së Apelit të Parisit ka vendosur të refuzojë ekstradimin e kërkuar nga Italia për dhjetë ish-terroristët e kuq të arrestuar si pjesë e operacionit “Hijet e Kuqe” në prill 2021. Ndër të tjera edhe ish militant i Lotta Continua Giorgio Pietrostefani, i dënuar në Itali si një nga nxitësit e vrasjes së komisarit Luigi Calabresi. Vendimi mund të kundërshtohet nga prokurori publik francez dhe mund të krijojë tensione midis Italisë dhe Francës edhe pse sistemi gjyqësor është krejt I pavarur nga politika.

Kryetari i Gjykatës së Apelit të Parisit shpjegoi se vendimi bazohet në nenet 8 dhe 6 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut të cilat garantojnë respektimin e jetës private dhe familjare dhe gjykimin e mospërmbushjes.

“Është vendimi që ne e prisnim, edhe nëse kishim frikë se nuk do të ndodhte, e kuptoj që gjyqësori francez është treguar i pavarur nga pushteti politik”. Ky është komenti i avokatit Giovanni Ceola, avokat italian i ish-terroristit Luigi Bergamin, i dënuar për bashkëpunim moral në vrasjet e kryera nga Cesare Battisti të Marshallit Antonio Santoro dhe agjentit Andrea Campagna ngjarje të ndodhura në vitet ‘ 78 është ’79.

Koordinatori kombëtar i Forza Italia, Antonio Tajani, shkruan në Tëitter: Mohimi i ekstradimit të Francës ndaj një grupi terroristësh të kuq është një akt shumë i rëndë që nuk ka të bëjë fare me garancinë dhe lirinë e shprehjes të mbrojtur gjithmonë nga Parisi. Këtu bëhet fjalë për pjesëmarrje aktive në një projekt kriminal dhe subversiv” shkruan ai.

Në gjykatë ishin të gjithë italianët e dënuar dhe që u larguan në Francë., me përjashtim të më të moshuarit, Giorgio PIETROSTEFANI, 78 vjeç I cili është I sëmurë. Ai ishte një nga themeluesit e Lotta Continua, në Itali kishte një dënim me 22 vite burg si një nga nxitësit e vrasjes së Luigi Kalabresi.

Ja italianët e dënuar dhe të arratisur në Francë të pranishëm në sallën e gjyqit.

– ENZO CALVITTI, 67 vjeç, ish-psikoterapist i dënuar në mungesë me 18 vjet burg për shoqërim terrorist dhe bandë të armatosur.

– NARCISO MANENTI, 64 vjeç, dizajner i brendshëm dhe menaxher i një kompanie komunikimi. I dënuar me burgim të përjetshëm në vitin 1983 për vrasjen e policit Giuseppe Gurrieri.

– GIOVANNI ALIMONTI, 66 vjeç, ishte pjesë e Brigadave të Kuqe. Ai u dënua në vitin 1992 me 19 vjet burg për tentativën e vrasjes së një polici në vitin 1982

– ROBERTA CAPPELLI, 66 vjeç, u dënua me burgim të përjetshëm për tre vrasje në Romë: atë të gjeneralit të karabinierëve Enrico Galvaligi, të oficerit të policisë Michele Granato (9 shtator 1979) dhe të nënkomisar Sebastiano Vinci (19 qershor 1981).

– MARINA PETRELLA, 67. Burg përjetë për vrasjen e gjeneralit Galvaligi, rrëmbimin e gjyqtarit Giovanni D’Urso, që ndodhi në Romë më 12 dhjetor 1980, dhe këshilltarin rajonal të kristiandemokratëve Ciro Cirillo.

– Ish-brigadieri SERGIO TORNAGHI, 63 vjeç, i dënuar mes të tjerash me burgim të përjetshëm edhe për vrasjen e Renato Briano, menaxher i përgjithshëm i ‘Ercole Marelli’.

– MAURIZIO DI MARZIO, 60 vjeç, i cili i shpëtoi bastisjes së prillit 2021 dhe më pas u arrestua. I dënuar me 5 vjet e 9 muaj burg për bandë të armatosur, shoqëri subversive, rrëmbim dhe grabitje. Di Marzio prej shumë vitesh drejton një restorant të njohur në Paris, “Baraonda”.

– RAFFAELE VENTURA, 70 vjeç, ish-Formacionet Komuniste Luftarake, duhet të vuajë 20 vjet burg në Itali .

– LUIGI BERGAMIN, 72 vjeç, një ish-militant i Pac (Proletarët e Armatosur për Komunizmin), është gjithashtu në qendër të një beteje ligjore.Ai duhet të vuajë një dënim prej 16 vjet e 11 muaj burg si krijuesi i vrasjes së Marshallit Antonio Santoro./ ANSA

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu