Të kërkosh ndihmë është e mirë, jo vetëm për ata që e marrin atë

0
Gjigandi

Nuk mund t’u kërkoni të tjerëve ndihmë nga frika e jo ose nga turpi? Dijeni se edhe ata që ju ndihmojnë do të ndihen më mirë dhe se po e nënvlerësoni gatishmërinë e njerëzve për t’ju ndihmuar. Kështu thotë një studim i fundit.

Ndihma na bën të ndihemi mirë. Në një nga këto teste, 100 njerëz u rekrutuan nga një kopsht botanik publik me detyrën për t’u kërkuar të huajve që t’u bënin një foto. Para se ta bënin këtë, këta njerëz kishin parashikuar se do të ishte e vështirë ose e turpshme t’i thuash “jo” kërkesës së tyre. Ata gjithashtu bënë supozime se si do të ndiheshin ata që jepnin hua. Studiuesit pyetën gjithashtu personat e punësuar rastësisht se si ndiheshin pas kontributit të tyre të vogël. Kështu doli se ata që kishin kërkuar foton kishin nënvlerësuar disponueshmërinë e të huajve dhe mbivlerësuan shqetësimin që do të kishin ndier, pa e imagjinuar se sa mirë do të ishin ndier personat që kishin ndërhyrë.

Shumë sinjale. Nuk është i vetmi studim që na sugjeron se si priremi të nënvlerësojmë fuqinë e sjelljeve prosociale, ose tendencën tonë për t’u përfshirë në sjellje pozitive dhe altruiste pa motive të fshehta (pa kërkuar asnjë shpërblim). Në korrik, u publikua një studim se kontakti i rastësishëm me një mik, qoftë edhe me një mesazh të shkurtër, ka një ndikim më të madh nga sa mendojmë.

Ushtrim i vazhdueshëm. Pavarësisht teorisë dhe qëllimeve të mira, kërkimi për ndihmë mund të vazhdojë t’ju bëjë të mos ndiheni rehat: kjo është arsyeja pse ekspertët argumentojnë se është thelbësore…të filloni ta bëni atë më shpesh, ndoshta me disa truke. Për shembull, mund të jetë e dobishme t’u jepni njerëzve një “rrugëdalje” paraprakisht, veçanërisht për kërkesat më të rëndësishme (nga seria: “Kam nevojë për ndihmë dhe po ju kërkoj, por mos u shqetësoni nëse nuk mundeni. . zgjidhje tjetër “).

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu