Studim/ Mosha kur bëheni prindër, mund të ndikojë që fëmijëve tuaj të kenë…

0
Gjigandi

Të bëhesh prind në një moshë shumë të re ose shumë të vjetër mund të rrisë rrezikun që fëmijët të kenë çrregullim bipolar, sugjeron një studim i ri – mendohet se ka trashëgueshmëri të lartë dhe këto të dhëna të fundit, të publikuara në revistën European Neuropsychopharmacology, i hapin rrugën kërkimeve të ardhshme mbi faktorët që lidhen me zhvillimin e çrregullimit bipolar.

Një ekip studiuesish nga Spanja, Italia, Australia dhe Holanda rishikuan studimet që përfshinin gjithsej më shumë se 13 milionë pjesëmarrës, nga të cilët mbi 217,000 kishin çrregullim bipolar, për të parë nëse kishte një lidhje midis moshës prindërore dhe rrezikut të çrregullimit bipolar te fëmijët.

Ajo që ata gjetën ishte një kurbë “në formë U”, duke treguar rreziqe të shtuara si për prindërit e rinj ashtu edhe për ata më të vjetër, krahasuar me prindërit e moshës 25-29 vjeç.

“Mund të themi se mosha e hershme dhe më e vjetër e prindërve shoqërohet me një rrezik në rritje të çrregullimit bipolar,” tha udhëheqësja e studimit Giovanna Fico për Euronews Next.

Por, megjithëse ekziston një rrezik në rritje, prindërit e mundshëm që bëjnë pjesë në këto kategori moshe nuk duhet të jenë të shqetësuar, shtoi ajo. “Unë nuk mendoj se ata duhet të jenë shumë të shqetësuar. Efekti është i moderuar. Por ka një efekt”.

Burrat ishin më të rrezikuar se grupet e tjera për të pasur një fëmijë me çrregullim bipolar: burrat e moshës 45 vjeç e lart kishin 29% shanse më të larta për të pasur një fëmijë me çrregullim bipolar, krahasuar me burrat e moshës 25-29 vjeç.

Ky rrezik në rritje u pa edhe tek gratë e moshuara, ku gratë e moshës 35 vjeç e lart kishin 20% shanse më të larta për të pasur një fëmijë me çrregullim bipolar krahasuar me gratë e moshës 25 deri në 29 vjeç.

Në anën tjetër të spektrit, studiuesit zbuluan gjithashtu se fëmijët e lindur nga prindër të rinj (20 vjeç e më të rinj) kishin gjithashtu një rrezik në rritje të çrregullimit bipolar – 23% shanse më të larta për gratë dhe 29% për burrat.

Arsyet për këtë rrezik në rritje janë ende shumë të panjohura, thotë ekipi hulumtues, por studiuesit mendojnë se mund të kenë lidhje faktorët gjenetikë, faktorë mjedisorë si problemet socio-ekonomike, mungesa e mbështetjes, stresi ose faktorë imunologjikë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu