Nëse hani darkë vetëm, mund të jeni më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të zemrës

0
Gjigandi

Të hash një vakt vetëm, ndonjëherë është mirë. Mund të lexoni një libër, të pini një gotë verë dhe të shijoni vaktin tuaj në paqe. Por një studim i ri sugjeron se gratë e moshuara nuk duhet ta bëjnë këtë zakon. Kjo praktikë mund të vendosë disa gra në rrezik të sëmundjeve të zemrës.

Në përgjithësi, gratë e moshuara priren të jenë më të rrezikuara nga sëmundjet kardiovaskulare (CVD) sesa burrat e moshuar. Kjo është për shkak të niveleve më të ulëta të estrogjenit që prodhojnë pas menopauzës. Nivelet e ulëta të hormonit çojnë në uljen e funksionit vaskular dhe mund të dëmtojnë rëndë zemrën. Kjo i ka shtyrë shkencëtarët të hulumtojnë faktorët e rrezikut që mund të kontribuojnë në CVD. Dhe të fundit tregon se gratë e moshuara që hanë vetëm janë më të prirura për të zhvilluar sëmundjen.

Shkencëtarët krijuan studimin duke analizuar historinë ushqimore të 590 grave në menopauzë mbi moshën 65 vjeç. Ata mblodhën të dhëna nga anketa kombëtare koreane e ekzaminimit të shëndetit dhe ushqyerjes nga viti 2016, e cila ndodh çdo vit. Pas identifikimit të grave, ato i ndanë në dy grupe: ato që hanë dy ose më shumë vakte vetëm në ditë dhe ato që hanë dy ose më shumë vakte me shoqëri në ditë.

Studimi zbuloi se gratë që hanë në mënyrë rutinore vetëm priren të kenë më pak njohuri mbi ushqimin. Prandaj, mënyra se si hanin nuk ishte e shëndetshme. Konsumi i tyre i karbohidrateve, fibrave dietike, natriumit dhe kaliumit ishte gjithashtu më i ulët. Kjo bëri që ata të kishin 2.58 herë më shumë gjasa për të pasur anginë, një lloj dhimbje gjoksi të shkaktuar nga mungesa e rrjedhjes së gjakut në zemër.

Në përgjithësi, studimi lidhi sesi njohuritë e dobëta mbi ushqimin mund të çojnë në rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe rëndësinë e edukimit.

RonaTyra

Njerëzit priren të jenë krijesa sociale, kështu që ky zbulim nuk është krejtësisht befasues. Por është shqetësuese të mendojmë se sa mund të ndikojë të qenit vetëm në shëndetin tonë. Sa herë që mundeni, sigurohuni që të ndani një vakt me dikë, shoqëria e të cilit ju pëlqen.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu