Mungesa e kësaj vitamine mund të ‘shkurtojë’ vitet e jetës

0
Gjigandi

Vitamina D konsiderohet thelbësore për shëndetin e përgjithshëm, por edhe për parandalimin e vdekjeve të parakohshme. Sipas një studimi më të ri dhe më të gjatë të publikuar në Annals of Internal Medicine , është konfirmuar një korrelacion midis mungesës së vitaminës D dhe niveleve të larta të vdekshmërisë .

Studiuesit nga Universiteti i Australisë Jugore, Adelaide, Australia e Jugut kryen një studim jo-linear të rastësisë bazuar në randomizimin Mendelian në 307,601 pjesëmarrës nga baza e të dhënave Biobank në Mbretërinë e Bashkuar nga Mbretëria e Bashkuar. Ata vlerësuan të dhëna gjenetike që do të sugjeronin një rol shkakësor të përqendrimit të ulët të vitaminës D në vdekshmëri.

Ndër të dhënat gjenetike që ata vlerësuan ishin matjet e 25-hidroksivitaminës D (25-(OH) D) të pjesëmarrësve. Ata gjithashtu regjistruan dhe analizuan të dhënat e vdekshmërisë për të gjitha shkaqet dhe ato specifike.

Gjatë 14 viteve të ndjekjes së hulumtimit, autorët zbuluan se rreziku i vdekjes zvogëlohej ndjeshëm me rritjen e përqendrimeve të vitaminës D dhe efektet më të forta u panë në ato me mungesë të rëndë.

Në fakt, ata vunë në dukje se vlerësimet e fundit të prevalencës së mungesës së rëndë të vitaminës D variojnë nga 5 në 50% të popullsisë, me norma që ndryshojnë sipas vendndodhjes gjeografike dhe karakteristikave të popullsisë.

Gjetjet specifike tregojnë nevojën për strategji të shëndetit publik për të mbajtur nivelet e vitaminës D në nivele të shëndetshme.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu