Gazetari anglez, Simon Doherty: Ja kush janë grupet shqiptare dhe mënyra se si e mbushën Britanin me kokainë

0
22
Gjigandi

Reporter:Simon Doherty

Në dokumentarin e xhiruar së fundmi në Britanin e madhe nga gazetarët vendas, trajtohet tema e drogës dhe shpërndarjes së saj nga klane të madha shqiptare me partner të fuqishëm në Kolumbi.

Nëse jetoni në Londër, do ta dini se marrja e një  grami kokainë  është po aq e lehtë sa përgatitja e një filxhani çaji. Mbretëria e Bashkuar është konsumatori më i madh i kokainës pluhur në Evropë, me raporte që sugjerojnë se ne hedhim me lopatë rreth 120 tonë lëndë në fytyrat tona çdo vit. “Gjithmonë ka shqiptarë, është shërbim 24/7”, na kujton një përdorues në kryeqytet. “Ata do të vijnë dhe do t’jua lënë, thjesht jepini adresën – është si McDonald’s , por për drogë.”

Gjysma e kokainës së Klanit kontrabandohet nga kartelet meksikane në Amerikë. Gjysma tjetër fshihet kryesisht në anije me kontejnerë dhe transferohet në Shqipëri, përpara se të kontrabandohet përmes tokës në një sërë vendesh evropiane. Ndonjëherë ka dërgesa të drejtpërdrejta në Britani, por më shpesh ato shkojnë përmes porteve në Roterdam dhe Antëerp . Vlerësohet se 90 për qind kalon pa u zbuluar nga autoritetet.

Ruajtja e një atmosfere të qartë të frikësimit dhe dhunës është mënyra se si bandat shqiptare mbrojnë interesat e tyre të lidhura me kokainën. Ata ndjekin një kod të lashtë nderi të quajtur besa , i cili në thelb është kodi i tyre i sjelljes. “Nëse shkel besën, do të ketë efekte në Shqipëri,” i thotë Paul Radu, Bashkëdrejtor i Projektit të Raportimit të Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit , producentit dhe reporterit  . “Dikush në familjen tuaj do të lëndohet.”

Dokumentari fillon në një festë private për elitën e Londrës që ka pirë kokainë e mbajtur në një rezidencë të mrekullueshme nga njerëzit që përbëjnë Bullingdon Club, një shoqëri studentore e Universitetit të Oksfordit – dhe më pas shkon në Medellin në Kolumbi. Aty takojmë Clan del Golfo, organizata më e madhe e trafikut të drogës në vend, që furnizon 70 për qind të kokainës në botë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu