Dhimbja e kokës mund të shkaktojë komplikacione në shikimin tuaj, ja çfarë thonë ekspertët

0
Gjigandi

Dhimbja e kokës është e bezdisshme në vetvete dhe mund të jetë mjaft shqetësuese, duke ju penguar të përballeni me aktivitetet tuaja të përditshme, veçanërisht nëse e përjetoni rregullisht. Të dhënat e reja kërkimore, megjithatë, zbulojnë se shqetësimi që shkakton nuk është problemi i vetëm me të cilin do të përballeni me një dhimbje koke. Në vend të kësaj, Shuyi Liu nga Universiteti Mjekësor Dalian i Kinës dhe kolegët kryen një kërkim sistematik të literaturës për të identifikuar studimet që vlerësuan nëse dhimbja e kokës shoqërohet me kushte të tjera, duke arritur në përfundimin se ato rrisin rrezikun e syrit të thatë. Rezultatet u publikuan në Annals of Medicine .

Syrii thatë është çrregullimi kronik më i zakonshëm i sipërfaqes së syrit, me simptoma të vazhdueshme ose të përhershme të thatësisë ose dhimbjes së syrit, ndjesi djegieje, fotofobi dhe dëmtim të shikimit. Syri i thatë është një patogjenezë komplekse dhe multifaktoriale. Vitet e fundit, ka pasur një ndërgjegjësim në rritje për strategjinë e parandalimit të sëmundjes. Disa studime të mëparshme kanë hetuar faktorë rreziku si gjinia, mosha, pirja e duhanit, diabeti, përdorimi i lenteve të kontaktit, historia e operacionit në sy dhe çrregullimet psikiatrike, por efekti i dhimbjes së kokës neglizhohet lehtësisht në studimin klinik.
Studiuesit kryen një kërkim sistematik të literaturës për të identifikuar studimet që vlerësonin nëse dhimbja e kokës lidhej me rrezikun e zhvillimit të syrit të thatë. Duke parë të dhënat nga 11 studime që përfshinin gjithsej 3.6 milionë njerëz, studiuesit zbuluan se dhimbja e kokës , pavarësisht nga shkaku, shoqërohej me një rrezik më të lartë të zhvillimit të syrit të thatë.

Vlen të përmendet se dhimbja e kokës është shkaku i dytë kryesor i paaftësisë në mbarë botën. Pacientët me dhimbje koke të rregullt kanë cilësi më të ulët të jetës, reduktim të produktivitetit dhe rritje të kostove financiare.
“Studimi ynë tregon se dhimbja e kokës rrit rrezikun e syrit të thatë, veçanërisht te pacientët me migrenë. Megjithatë, nevojiten studime të mëtejshme për të identifikuar procesin e saktë patofiziologjik pas këtij fenomeni klinik”, theksojnë studiuesit. “Gjetjet e studimit tonë mund të jenë të rëndësishme për parandalimin dhe trajtimin e syrit të thatë.”

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu