BE harron Kosovën… kush janë dy vendet që do udhëtojnë pa viza në BE

0
58
Gjigandi

Këshilli i Bashkimit Evropian ka njoftuar se Komiteti i Përfaqësuesve të Përhershëm (Coreper) ka miratuar liberalizimin e vizave me qëndrim të shkurtër për Kuvajtin dhe Katarin.

Në deklaratën e fundit për shtyp, Këshilli tha se në bazë të këtij mandati, Presidenca do të fillojë negociatat me Parlamentin Evropian.

Gjithashtu, Këshilli i BE-së konfirmoi propozimin e Komisionit për të parashikuar udhëtimin pa viza për qytetarët e Kuvajtit dhe Katarit kur udhëtojnë në BE për një kohëzgjatje maksimale prej 90 ditësh brenda një periudhe 180-ditore .

“Kështu Këshilli ndërmori hapin e parë drejt liberalizimit të vizave me Kuvajtin dhe Katarin, i cili duhet të zbatohet pas përfundimit të marrëveshjeve dypalëshe me këto vende, në veçanti, për të siguruar që të ruhet reciprociteti i plotë i këtij përjashtimi për qytetarët e BE-së”, thuhet në deklaratë.

Ky i fundit sqaron se, ndër të tjera, synimi i këtyre marrëveshjeve do të jetë edhe sqarimi i përgjegjësive për ripranimin e shtetasve të Kuvajtit dhe Katarit që ndodhen në një situatë të parregullt në zonën Shengen. Për më tepër, është vënë re se hyrja në fuqi e përjashtimit duhet të bëhet pas hyrjes efektive në funksion të Sistemit Evropian të Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit (ETIAS), i cili është planifikuar për vitin 2023.

Në mandatin e tij negociues, Këshilli i BE-së theksoi se vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet koherencës rajonale, veçanërisht me synimin për të forcuar kontaktet dhe udhëtimet ndërmjet BE-së dhe vendeve të Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit.

Prandaj, ai i bën thirrje Komisionit të BE-së që të vazhdojë me shpejtësi me vlerësimin e situatës së këtyre vendeve kundrejt standardeve, me qëllim që të përjashtojë shtetin tjetër anëtar të Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit nga kërkesa për vizë.

Propozimi për liberalizimin e vizave për shtetasit e Kuvajtit dhe Katarit është publikuar nga Komisioni më 27 prill . Në atë kohë, Komisioni tha se të dy vendet kishin përmbushur tashmë kriteret e nevojshme.

Një njoftim i tillë u mirëprit menjëherë nga Kuvajti dhe Katari. Autoritetet e të dy vendeve thanë se lehtësimi i procedurave për qytetarët është një përparësi kryesore.

Këshilli theksoi se pasi regjimi i ri i vizave të jetë rënë dakord me Parlamentin dhe të miratohet zyrtarisht, ai do t’i zhvendosë të dy vendet nga Aneksi I i Rregullores (KE) Nr. 539/2001 në Aneksin II të së njëjtës Rregullore (vendet pa viza).

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu