Ajri i ndotur mund të shkaktojë atak në zemër

0
Gjigandi

Studime të mbledhura për rreth një dekadë në të gjithë Singaporin thonë se përqendrimet e grimcave të vogla në ajër mund të shkaktojnë arreste kardiake, duke e bërë nevojën për të ulur nivelet e ndotjes së ajrit në mbarë botën edhe më urgjente.

Studiuesit kërkuan grimca të paktën 25 herë më të vogla se gjerësia e një floku të njeriut të njohur si grimcat PM2.5 (për 2.5 mikrometra në diametër). Madhësia e tyre e vogël do të thotë se ato mund të thithen lehtësisht, dhe ato janë lidhur me një mori problemesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet autoimune.

Nivelet e ndotjes në Singapor u gjurmuan kundër më shumë se 18,000 rasteve të raportuara të arrestit kardiak jashtë spitalit midis Korrikut 2010 dhe Dhjetorit 2018. Përmes analizës statistikore, 492 prej rasteve mund t’i atribuohen rritjes së përqendrimeve të PM2.5 .

“Ne kemi prodhuar prova të qarta të një lidhjeje afatshkurtër të PM2.5 me arrest kardiak jashtë spitalit, i cili është një ngjarje katastrofike që shpesh rezulton në vdekje të papritur,” thotë epidemiologu Joel Aik, nga Shkolla Mjekësore Duke-NUS. në Universitetin Kombëtar të Singaporit.

Sipas studimit të publikuar në Science Alert, të dhënat treguan se përqendrimet ditore të PM2.5 ishin mesatarisht 18.44 mikrogramë për metër kub. Duke testuar reduktimet hipotetike të ndotjes së ajrit, studiuesit zbuluan se një rënie prej 1 mikrogram për metër kub lidhet me një reduktim prej 8% të rasteve të sulmit në zemër, ndërsa një rënie prej 3 mikrogramë për metër kub pa një ulje prej 30%.

Kishte gjithashtu një rënie të qartë të rrezikut për të pësuar një atak në zemër 3 deri në 5 ditë pas ekspozimit ndaj niveleve më të larta të ndotjes, duke sugjeruar se efektet janë afatshkurtra. Studiuesit thonë se pastrimi i ajrit të qytetit mund të shpëtojë jetë dhe të zvogëlojë ngarkesën në spitale.

Ajo që është e qartë për studiuesit është se shumica prej nesh po thithim ajër me cilësi të dobët, i cili mendohet se është përgjegjës për miliona vdekje të parakohshme në zonat urbane dhe rurale çdo vit.

Ekipi që qëndron pas studimit të ri dëshiron të bëjë më shumë për të kontrolluar cilësinë e ajrit në vende si Singapori. Me çdo gjë, nga bllokimi i trafikut deri te zjarret që luajnë një rol, ka shumë vende për të filluar përparimin, duke përfshirë ambientet e mbyllura.

“Ky studim ofron prova të forta për ndikimin e cilësisë së ajrit në shëndet dhe duhet të stimulojë politikat dhe përpjekjet tokësore për të menaxhuar emetimet nga burimet kryesore që mund të çojnë në rritje të PM2.5 dhe të parandalojnë dëmtimin e mundshëm për shëndetin publik,” thotë Marcus Ong, shkencëtar nga Shkolla Mjekësore Duke–NUS. Pra, nuk është ekzagjerim të thuhet se ulja e numrit të këtyre rasteve shpëton jetë. Mund ta shtojmë në listën e gjatë të arsyeve që duhet të pastrojmë ajrin tonë.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu