Studim / Djemtë dhe burrat përjetojnë më shumë izolim social sesa vajzat dhe gratë

0
Gjigandi

Një studim i botuar në Journal of Health and Social Behavior ka zbuluar se djemtë dhe burrat përjetojnë më shumë izolim social sesa vajzat dhe gratë, me këtë ndryshim që prek në mënyrë disproporcionale të pamartuarit ose individët me histori të ndërprera marrëdhëniesh. Më tej, nivelet e izolimit social rriten nga adoleshenca deri në jetën e mëvonshme për të dyja gjinitë.

Izolimi social – gjendja objektive e të pasurit marrëdhënie të kufizuara shoqërore ose kontakte me të tjerët – shoqërohet me rezultate të dobëta të shëndetit mendor dhe fizik, si dhe me rrezik të shtuar të vdekshmërisë. Në këtë punë, Debra Umberson dhe kolegët ndjekin dy pyetje kërkimore. Së pari, nëse ka dallime gjinore në izolimin social dhe trajektoret e tij nga adoleshenca deri në moshën madhore. Së dyti, nëse dallimet gjinore varen nga historitë martesore apo të partneritetit. Ky hulumtim përdori të dhëna nga dy studime gjatësore, duke përfshirë Add Health, dhe Health and Retirement Study (HRS). Add Health ndoqi adoleshentët e SHBA midis klasave 7-12 në 1994-1995, me 5 intervista midis 1995 dhe 2018. HRS është një anketë e vazhdueshme çdo dy vjet që filloi në 1992, duke përfshirë të rriturit e lindur midis 1931-1941 dhe partnerët e tyre të çdo moshe . Çdo 6 vjet, një grup i të rriturve të moshave 50-55 i shtohen studimit. Mostra e përgjithshme e punës aktuale përfshin 12,885 gra dhe 9271 burra.

Variabli i varur, izolimi social, pasqyron një indeks përmbledhës të lidhjes sociale në fusha të shumta, duke përfshirë marrëdhëniet romantike, familjen dhe miqtë dhe komunitetin. Variablat kryesorë të pavarur ishin gjinia, mosha dhe historia e partneritetit (d.m.th., i martuar/bashkëjetuar, partner i qëndrueshëm, i ndërprerë ndonjëherë – duke përfshirë vejërinë, divorcin, bashkëjetesën e ndërprerë). Studiuesit rregulluan analizat për nivelin e arsimit, racën/etnicitetin dhe shëndetin e vetëvlerësuar. Analizat zbuluan se burrat janë më të izoluar se gratë në kampionin më të ri të shëndetit Add, ndërsa gratë janë më të izoluara se burrat në kampionin më të vjetër të HRS. Në të gjitha moshat, burrat raportuan nivele më të larta të izolimit social në krahasim me gratë. Kur morën parasysh historinë martesore dhe të partneritetit, studiuesit zbuluan se burrat dhe gratë shfaqën modele të ngjashme të rritjes së izolimit midis moshës 18-42 vjeç, pavarësisht nga statusi i tyre i partneritetit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu