Sterilizimi, kosto jashtë kontrollit/ Në një vit konsumuan 35 milionë euro

0
22

Kostot e koncesioneve në shëndetësi kanë dalë jashtë kontrollit dhe vazhdojnë të rriten nga viti në vit. Rritja më e fundit është ajo e koncesionit të sterilizimit të pajisjeve që përdoren në ndërhyrjet kirurgjikale të spitaleve publike.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1508592105648-0’); });

Në buxhetin e vitit 2019, qeveria raportoi se fatura totale e sterilizimit ishte 12.3 miliardë lekë ose 100 milionë euro. Por në tabelat që i janë bashkangjitur buxhetit të vitit të ardhshëm, kostoja e këtij koncesioni është rritur në 16.5 miliardë lekë ose rreth 135 milionë euro. Pra vetëm në harkun kohor të një viti fatura e sterilizimit është rritur me 35 milionë euro ose 34 për qind.
Tenderi për koncesionin e sterilizimit u zhvillua në vitin 2014. Ministria e shëndetësisë shpalli fitues një bashkim të përbërë nga 4 shoqëri, nga të cilat tre italiane nga rajoni i Umbrias dhe një tjetër e panjohur me emrin investital, e cila zotëron 40 për qind të koncesioni. Investital është një kompani pa eksperiencë në fushën e shërbimeve mjekësore dhe zotërohet nga një emigrant shqiptar në Itali me emrin Ilir Rrapaj.
Përfshirja e kësaj kompanie në koncesionin me vlerë qindra milionë euro ngriti jo pak pikëpyetje që në momentin e zhvillimit të tenderit.
Por dyshimet e këtij koncesioni do të forcoheshin edhe më shumë me kalimin e viteve, kur u zbulua se kontrata ishte pa tavan dhe fatura e saj mund të rritej pafundësisht. Një skenar i cili po vërtetohet. Sot pesë vjet pasi koncesioni i sterilizimit ka hyrë në fuqi, fatura e tij është rritur me 35 milionë euro të tjera duke shkuar në 135 milionë euro. E pavarësisht kësaj rritje, Ministria e Shëndetësisë ka urdhëruar spitalet publike të kufizojnë operacionet në shtet deri në 90 ndërhyrje në muaj, sepse koncesionari nuk pranon të sterilizojë pajisjet pa para shtesë.
Klodian Tomorri

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu