Pse të menduarit na streson më shumë se çdo gjë tjetër?

0
Gjigandi

 

Intuita na thotë se të menduarit është i lodhshëm. Në të vërtetë, nuk është e vështirë të arrish në këtë përfundim, pasi të gjithë e kemi përjetuar vetë. Për shembull, ju duhet vetëm të kryeni një aktivitet intelektual vërtet kërkues. Pasi të keni filluar, nuk do të kalojë shumë kohë para se të kuptoni se si truri juaj humbet shkathtësinë e tij, në të njëjtën mënyrë që lodhen muskujt tuaj kur ushtroni.

Të mendosh shumë është e lodhshme

Shkenca ka zbuluar se lodhja mendore është një lloj sinjali alarmi që dërgohet në tru. Është një tregues që ne të ndryshojmë aktivitetin që po bëjmë për një tjetër, më pak kërkues dhe më shpërblyes. Në fakt, lodhja vepron si një mbrojtës i funksionit të trurit – ashtu siç na pengon të lëndojmë veten. Ndryshe nga një makinë, truri ka kufizime në aktivitetin e tij. Kur i arrin ato, aktivizohen mekanizmat e vetë-mbrojtjes. Kjo ndodh, për shembull, kur filloni një aktivitet që kërkon njohuri njohëse.

Hulumtimi

Studiuesit e studimit që përmendëm më herët donin të zbulonin pse puna mendore është po aq e lodhshme sa ushtrimet fizike. Ata rekrutuan 50 vullnetarë me qëllim që të kryenin një sërë detyrash për gjashtë orë e gjysmë, në mënyrë të vazhdueshme. Kjo periudhë kohore korrespondon me një ditë normale pune në Francë. Vullnetarët u ndanë në dy grupe. Njërit prej tyre iu dha një numër i madh detyrash për të kryer, ndërsa të tjerëve më pak. Në thelb, ata duhej të kryenin ushtrime të kujtesës me shkronja, numra dhe ngjyra. Ndërsa e bënë këtë, ata u monitoruan nga një sistem i gjurmimit të syve dhe imazhe të rezonancës magnetike.

Rezultatet e hulumtimit

U konstatua se kishte më pak zgjerim të nxënësit në anëtarët e grupit që duhej të kryenin më shumë aktivitet intelektual. Gjithashtu u konstatua se, në këtë grup, kishte më shumë ndryshime në sjellje. Në fakt, ata prireshin të kërkonin aktivitete që kërkonin më pak përpjekje, por ofronin më shumë kënaqësi. Gjithashtu, dhe ky është gjetja më e rëndësishme, ata zbuluan se njerëzit që punonin më shumë kishin nivele më të larta të glutamatit në korteksin paraballor të trurit të tyre. Edhe pse kjo substancë merr pjesë në aktivizimin e funksioneve të trurit, kur grumbullohet, ka efekt të kundërt. Në fakt, kjo bën që performanca jonë mendore të ulet. Në thellësi, ky do të ishte shkaku biologjik se pse të menduarit shumë është i lodhshëm.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu