Prokuroria Speciale: Ja çfarë ka deklaruar Thaçi si i dyshuar dhe si dëshmitar

0
Gjigandi
Në një shkresë të Zyrës së Prokurorit të Specializuar (ZPS) janë dhënë informata rreth deklaratave që ish-presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi ka dhënë në cilësi të dyshuarit dhe dëshmitarit. Më 13 dhe 14 janar 2020, thuhet se ZPS zhvilloi një intervistë me të dyshuarin e atëhershëm Hashim Thaçi.
Thaçi thuhet se u informua se kishte një hetim penal dhe se kishte bazë për të besuar se ai kishte qenë i përfshirë në kryerjen e një krimi brenda juridiksionit të DhSK-së. Sipas shkresës, atij iu tha se kishte të drejtë të heshte, por nëse do të bënte një deklaratë, pyetja do të regjistrohej në tërësi dhe mund të përdorej si provë.
“Thaçi ofroi dëshmi për ngjarjet që kanë të bëjnë me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK; (ii) përfshirjen dhe udhëheqjen e tij në Drejtorinë Politike dhe Informative të UÇK-së; (iii) vendndodhjen dhe vendndodhjen e tij të anëtarëve dhe udhëheqësve të tjerë të UÇK-së;(iv) marrëdhëniet e tij me, ndër të tjera, Adem DEMAҪI, Jakup KRASNIQI, Rame BUJA, Azem SYLA, Agim ҪEKU, Sylejman SELIMI, Xhavit HALITI, Sokol BASHOTA, Rexhep SELIMI, BRAHIMAJ, Kadri VESELI, Xheladin GASHI, Jashar SALIHU, dhe Bislim ZYRAPI, (v) anëtarësimi i tij në Shtabin e Përgjithshëm dhe funksionimi i tij; (vi) transportimi i armëve në Kosovë për UÇK-në; (vii) masat disiplinore brenda UÇK-së;(viii) Policia Ushtarake e UÇK-së;(ix) trajtimi i ‘bashkëpunëtorëve’; (x) njohuritë e tij dhe përfshirja në arrestime dhe ndalime; (xi) beteja e Gllogjanit më 24 mars 1998;dhe (xii) Konferenca e Rambujesë”, thuhet në këtë shkresë.
Më 13 deri më 16 korrik 2020, thuhet se ZPS zhvilloi një intervistë të mëtejshme, ku ai u informua se kishte një hetim penal dhe se kishte bazë për të besuar se ai kishte qenë i përfshirë në kryerjen e një krimi brenda juridiksionit të DhSK-së. Thuhet se ai hoqi dorë në mënyrë inteligjente nga e drejta e tij për të heshtur; dhe avokati i tij ishte i pranishëm gjatë marrjes në pyetje përmes video-lidhjes. Më tej, thuhet se avokatit të tij iu dha një kopje e këtyre të drejtave në formë të shkruar.
Thaçi kishte deklaruar se i kishte kuptuar veprat penale për të cilat akuzohej dhe pranoi se i ishin bërë vërejtjet që i ishin lexuar dhe i ishin njoftuar të drejtat e tij si i akuzuar nga neni 152 i KPP. Ai thuhet se deklaroi se do të mbrohej dhe do të përgjigjet në pyetjet që i janë bërë dhe se ai nuk ka dashur të angazhojë një avokat për mbrojtjen e tij në atë fazë të procedimit penal.
Më 8 nëntor 2011, Thaçi u thirr si dëshmitar në hetimin e PSRK-së kundër Arben Krasniqi etj.
Më 3 korrik 2018, Thaçi thuhet se u thirr si dëshmitar në rastin penal të PSRK-së kundër të dyshuarit ‘NN etj ’, lidhur me veprën penale të vrasjes.
“THAÇI iu përgjigj pyetjeve, ndër të tjera, për marrëdhënien e tij me Ramiz LLADROVCIN dhe Milaim ZEKA-n, dhe iu drejtua një pretendimi se LLADROVCI po e shantazhonte atë “në lidhje me rastin e vrasjes apo rënies së” viktimës në fjalë dhe mohoi të kishte dijeni për vendndodhjen e viktimës”.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu