Investimet ulen me 40 milionë euro/ Më pak para për ushtrinë, arsimin dhe shëndetësinë

0
29
Gjigandi

Gjendja e vështirë e financave të shtetit do të tkurr shpenzimet që qeveria bën për projektet publike, si rrugë, shkolla apo spitale. Sipas projektbuxhetit 2020, për vitin e ardhshëm investimet publike do të ulen në 83.7 miliardë lekë nga 88.8 miliardë që është shifra e programuar për këtë vit.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1508592105648-0’); });

Tabelat e projektbuxhetit tregojnë se ulja me 5 miliardë lekë ose mbi 40 milionë euro e investimeve publike do të prekë thuajse të gjithë sektorët e ekonomisë. Por në raport me buxhetin e këtij viti, shkurtimin më të madh të shpenzimeve kapitale e pëson sektori i mbrojtjes, ku qeveria vitin e ardhshëm do të investojë 6 milionë euro më pak.
Investimet e qeverisë në arsim janë shkurtuar me 2 milionë euro, ndërsa ato në shëndetësi do të jenë vitin e ardhshëm 1 milionë euro më pak nga niveli I programuar I këtij viti.
Investimet janë zëri më produktiv i shpenzimeve të buxhetit pasi krijojnë punësim dhe ushqejnë rritjen ekonomike. Për këtë arsye, ekspertët por edhe vetë qeveria pranojnë se niveli optimal i shpenzimeve kapitale duhet mbajtur të paktën sa 5 për qind e prodhimit kombëtar, për të mbështetur ekonominë dhe vendet e reja të punës.
Por vitin e ardhshëm shifra e investimeve publike do të ulet në 4.7 për qind nga 5.2 për qind që është programuar për këtë vit.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu