Gazeta malazeze: Majlinda Bregu po hetohet për abuzimet me fondet e RCC

0
Gjigandi

Zyrtarët e Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit po kontrollojnë sesi janë shpenzuar paratë e BE-së në sekretariatin e organizatës së kryesuar nga ish-politikania shqiptare Majlinda Bregu me seli në Sarajevë.

Hetuesit nga Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) hynë në ambientet e Sekretariatit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) në Sarajevë javën e kaluar, si pjesë e një hetimi mbi mashtrimin e pretenduar të tenderëve dhe dyshimet për parregullsi të tjera në punën e organ ekzekutiv i kësaj organizate ndërkombëtare, anëtar i së cilës është edhe Mali i Zi,shkruan media malazeze “Vijesti” .

Në qarqet diplomatike spekulohet se hetimi i OLAF, i cili u hap në mars të këtij viti, po kontrollon nëse janë keqpërdorur disa qindra mijëra euro gjatë vitit të kaluar dhe këtë vit për shkak të shkeljes së procedurave për prokurimin publik të mallrave dhe shërbimeve dhe korrupsionit të mundshëm.

Në një nga tenderët e kontestuar për shërbime konsulence, pretendohet se menaxhmenti i sekretariatit të KBR-së, i drejtuar nga ish-politikania shqiptare Majlinda Bregu që prej janarit 2019, ka urdhëruar që kontrata t’i jepet një kompanie nga Shqipëria që nuk ka kaluar renditjen e komisionit te brendshëm, dhe jo një nga dy kompanitë nga vendet e tjera të rajonit që plotësonin kërkesat.

Dyshohet se po shqyrtohet edhe rregullsia e disa tenderëve të tjerë, përfshirë organizimin e konferencave në rajon, si dhe për prokurimin e mallrave dhe shërbimeve.
Gjithashtu spekulohet se dhënia e granteve është nën vëzhgimin e hetuesve të OLAF.

Bregu përgjegjëse për shpenzimin e parave

Sekretari i Përgjithshëm i KBR-së është përgjegjës për shpenzimin e parave të kësaj organizate, e cila në masë të madhe financohet nga Bashkimi Evropian, përveç anëtarëve dhe donatorëve.

“(Sekretari i Përgjithshëm) siguron dhe është përgjegjës për përdorimin e duhur të buxhetit të Sekretariatit në përputhje me procedurat e menaxhimit administrativ dhe financiar që rregullojnë buxhetin e Sekretariatit, duke përfshirë auditimin e pavarur, siç parashikohet në Manualin e Menaxhimit Financiar të miratuar nga Bordi i KBR-së, ” thuhet në statut. RCC.

Bregut i ka skaduar mandati trevjeçar më 1 janar të këtij viti dhe ajo e mban këtë post deri në zgjedhjen e sekretares së re të përgjithshme.

Bregu është doktoreshë e shkencave sociologjike, ish-gazetare e televizionit shtetëror shqiptar, ish-deputete e Partisë Demokratike në Kuvendin e Shqipërisë për tre mandate, ministre për Integrimin Europian, koordinatore kombëtare për fondet IPA dhe zëdhënëse e dy qeverive të ish-kreut të PD-së Sali Berisha, sipas biografisë së saj në faqen e RCC.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu